3.221

Ori cu mine, ori cu mama ta

La cateva ore, pe strada aud o discutie intre o tipa la vreo 30 de ani si un tip cam de aceiasi varsta. El catre ea: „Ori cu mine, ori […]

Gabriela Vlasceanu

La cateva ore, pe strada aud o discutie intre o tipa la vreo 30 de ani si un tip cam de aceiasi varsta. El catre ea: „Ori cu mine, ori cu mama ta!”. Si imi vine sa rad. Dar, nu este rasul meu! Cate dintre femeile mature, nu pustoaice, nu sunt in situatia asta? Si au ramas singure caci, constranse de situatie, au ales…parintii, nu iubirea. Sa nu mai aud vorba aia tampita ca daca iubesti cu adevarat treci peste orice obstacol. Nu de putine ori acest obstacol este…santajul parintilor. Si daca santajul ar suna asa: „Nu-ti mai dau niciodata bani pe langa salariul pe care il iei!” sau „Sa nu mai treci niciodata sa ne vezi!” ar fi bine. Dar, santajul mai suna, uneori, si asa: „Iti iau casa, ca noi te-am ajutat sa o cumperi!” sau „Am muncit atata timp pentru tine, ti-am dat totul, te-am ajutat sa-ti iei casa si vine ala care nu-ti ofera nimic sa stea cu tine …”.

Dragi parinti, care faceti asa, fara suparare, puteti sa-mi raspundeti la intrebarea: „Cine v-a pus sa ne faceti daca nu ne acceptati cu bune, cu rele? V-ati gandit cat rau ne puteti face in momentul in care „umblati cu santaje”? Daca nu stiti raspunsul, il dau eu: „Ne puteti distruge viata!”. Dragi parinti, din excesul de a va proteja copiii puteti sa le faceti rau. Trebuie sa realizati ca acesti copii ai vostri cresc, devin maturi si trebuie sa decida singuri incotro sa o ia. Daca ei gresesc, vor plati singuri. De ce este nevoie ca parintii sa treaca la santaje pentru ca, uneori sau de cele mai multe ori, copiii ajunsi maturi sa faca cum vor parintii?

Mai inteleg situatia in cazul pustanilor, dar in cazul oamenilor maturi nu stiu ce sa mai zic. Admir mult femeile care au puterea sa le spuna parintilor ca renunta si la case si la ajutorul financiar al lor pentru barbatii pe care ii iubesc. Am avut ocazia sa aud o asemenea tipă care ii spunea mamei: „Ramai cu apartamentul cu doua camere, cu bijuteriile si hainele pe care mi le-ai facut cadou, ca eu ma mut la iubitul meu!”.

Mie aceste santaje mi se par un fel de, scuzati expresia, „smechereala tiganeasca”: „Bai, nu faci ca noi sau ne tradezi, iti luam gatul sau nu intri in afacere!”.

Dragi parinti, aduceti pe lume copii buni sau rai, dar dupa ce ei devin maturi nu mai luati decizii in locul lor! Trebuie sa fiti constienti ca si ei pot lua decizii bune sau rele. Le puteti da un sfat, dar nu ii santajati pentru a face ca voi! Caci este posibil ca decizia pe care voi o credeti buna pentru ei sa le dauneze toata viata!

Stiti cat de greu este pentru o femeie sa-i spuna iubitului: „Ne despartim din cauza parintilor mei care au spus ca daca nu renunt la tine ma dau afara din casa sau nu mai vor sa ma vada toata viata!”???.

de Gabriela Vlasceanu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.