3.735

Păpădia, medicament gratuit din farmacia naturii

Păpădia sau „Taraxacum officinale” este una dintre cele mai puternice plante cunoscute. Ea se găsește în peste 100 de specii. În funcție de regiunea unde crește, ea mai este numită […]

Păpădia sau „Taraxacum officinale” este una dintre cele mai puternice plante cunoscute. Ea se găsește în peste 100 de specii. În funcție de regiunea unde crește, ea mai este numită și buhă, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, curu-găinii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă. Mulți o smulg din grădinile lor și o aruncă, pentru că, zic ei, e o buruiană nefolositoare. Nimic mai greșit!

Curu-găinii, mai tare ca morcovul

Păpădia e și frumoasă are și numeroase utilizări medicinale. Planta crește foarte bine în toate regiunile țării, de primăvara timpuriu până toamna târziu. Păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor și fier. Frunzele ei conțin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, dar și vitaminele B, C și D. Păpădia are numeroase utilizări. Este un diuretic natural și unii oameni consideră că rădăcina acestei plante este cel mai bun laxativ. Mai poate fi folosită în tratarea diverselor boli ale ficatului. Pe vremuri, rădăcinile plantei erau prăjite și se foloseau în prepararea unei băuturi similare cafelei sau ceaiului. Sucul făcut din frunzele păpădiei este foarte util în cazurile de constipație, în creșterea secreției de fiere a bilei. Prin acest fenomen se poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de păpădie este un tonic puternic pentru ficatul leneș, pentru cel abuzat de alcool sau de o dietă severe. Cei care au probleme de retenție de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă pentru a verifica nivelul de potasiu.

Medicament natural pentru ciroză, anemie, artrită

Fitoterapeuții recomandă păpădia în tratamentul bolilor de ficat, chiar și în cazurile extreme de ciroză. Este foarte bună pentru afecțiunile pancreasului, ale stomacului, splinei și rinichilor. Micuța plantă aurie ne ajută și în cazurile de anemie și hepatită și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Păpădia alină durerile reumatismale și artrita. Eu o folosesc foarte mult în salate. Este bine ca frunzele să fie culese dimineața, înainte ca floarea să se deschidă, asta pentru că vor avea un gust mai amărui. După ce le culegeți spalați-le foarte bine. Apoi amestecați-le cu ceapă verde, ridichi, leurdă, castraveți și salata verde dacă aveți. Puneți un strop de lămâie, sare, ulei de măsline sau de care aveți prin dulap, p-acolo…

Superstiții legate de păpădie

Dacă nu știați, numeroase superstiții se leagă de florile păpădiilor. Bunica mea zicea că păpădia care nu se închide toată noaptea, anunță o ploaie mare. Când o floare de pădădie îți îngălbenește nasul după ce o miroși, înseamnă ce te iubește cineva. Dacă ți le pui la ureche, în loc de cercei, vei auzi mai bine și nu te va mai durea capul tot anul. Dacă culegi păpădii dintr-un cimitir vei avea ghinion, dar fetele care-și fac coronițe din flori de păpădie vor fi ferite de necazuri. Bătrânii spun că o mireasă trebuie să aibă în buchetul ei trei flori de păpădie pentru noroc, prosperitate, sănătate și copii frumoși. Păpădia mai este și o plantă magică, ea alungă necazurile, blestemele și aduce liniștea în casă.

Dumnezeu și păpădia

Despre banala și pe nedrept ignorata păpădie s-au spus multe povești. Una dintre ele am ținut-o minte, din copilărie, și v-o spun și vouă chiar acum: cică la începutul începuturilor, când Tatăl Ceresc a făcut florile, a trimis un înger ca să le întrebe pe fiecare cum vor să arată și cum se le cheme. Era foarte multe.

-Îngere!, a spus Dumnezeu. Să le cauți cu băgare de seamă pe toate. Unele sunt ascunse bine, altele sunt cocoțate pe stânci, altele-s sfioase, imediat își închid floarea. Întreabă-le, stai de vorbă cu ele, vezi care sunt de leac, care sunt otrăvitoare, care, pentru parfum și frumusețe.

-Așa am să fac, Doamne, a șoptit Îngerul și fâl-fâl-fâl, a zburat prin lume. A făcut tot ce l-a rugat Dumnezeu, dar numai păpădia nu știa ce să-i spună. Era nehotărâtă. Ar fi vrut să arate ca Soarele, galbenă și frumoasă, să fie ca un gălbenuș de ou ori ca o stea de pe cer, să fie jucărie pentru copii, dar și plantă de leac, ca să ajute oamenii. Amețit, îngerașul s-a dus la Dumnezeu și i-a povestit tot.

-Nu știe ce vrea floricica asta, m-a sucit și m-a-nvârtit, vrea să fie și așa și așa. Ce să fac?

Tatăl Tuturor a răs în barbă și a zis:

-Să fie cum vrea ea.

De atunci, păpădia e un soare în miniatură, o plantă de leac, mierea din florile ei e minunată, iar copiii se joacă cu ea suflându-i veseli puful în vânt…

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.