4.209

Povești cutremurătoare din lagărele naziste

Tandoi din Crângași -partea a -2-a- de Samson Iancu (fragment din romanul „Țiganii, aurul și diamantele”, apărut la editura „SINGUR” – Târgoviște 2013) Toate coloanele cu ţigani au fost înghesuite […]

Tandoi din Crângași

-partea a -2-a-

de Samson Iancu
(fragment din romanul „Țiganii, aurul și diamantele”, apărut la editura „SINGUR” – Târgoviște 2013)

Toate coloanele cu ţigani au fost înghesuite într-un tren, ermetic închişi în vagoane, trenul care se îndrepta spre Germania. După câteva zile trenul plin cu ţigani şi evrei a ajuns în lagărul de concentrare de la Ravensbrusk, două patrule s-au repezit şi s-au aşezat în dreptul fiecărui vagon, au deschis uşile şi au ţipat către ţigani să coboare. Cei care au mai rămas în viaţă au fost încolonaţi şi, susţinându-se unul de celălalt au fost obligaţi să intre în cinci barăci construite din lemn de brad. Din cei 250 de ţigani muriseră 31, ţiganca care-mi povestea istoria asta era o femeie în vârstă de 65 de ani, scăpată din acelaşi lagăr de exterminare, care devenise iubita lui Tandoi din Crângaşi. În timp ce povestea avea ochii înlăcrimaţi, plângea şi nu se mai putea opri din plâns.

– Ştiţi, domnule Sami, eu acolo în lagăr l-am cunoscut pe Tandoi.

Erau doi doctori Karl Gebhardh şi un altul Fritz Fischer care foloseau toţi bărbaţii şi femeile pentru diverse experienţe. Pentru a reproduce rănile pe care soldaţii nazişti le căpătau pe front, doctorii tăiau membrele „pacienţilor” condamnaţi, peste care presărau sticlă spartă sau aşchii de lemn impregnate cu bacterii. De multe ori, pentru a crea un efect cât mai real, le spărgeau oasele cu ajutorul unui ciocan. Cei care rezistau experimentelor erau duşi pentru examinare în alte lagăre.

În septembrie 1942 Tandoi a scăpat ca prin minune de toate injectările cu bacterii şi microbi, apoi i s-a amputat braţul stâng, apoi l-au scufundat în apă rece timp de 70 de minute, a fost băgat într-un cuptor special ca să observe până la ce temperatură poate rezista corpul uman, dar Tandoi a scăpat de fiecare dată. Exact cu o zi înainte de sfârşitul războiului, unul dintre medicii SS, disperat de cazul ţiganului Tandoi, a scos pistolul ca să-l împuşte zicând:

-Nu înţeleg ce fel de ţigan e ăsta, că nu vrea să moară niciodată!

A ridicat pistolul gata să tragă. Afară se auzeau împuşcături şi zgomotul blindatelor care pătrundeau pe poarta lagărului. Acel moment a fost salvarea de la moarte a lui Tandoi.

Toţi ţiganii care au scăpat cu viaţă au fost repatriaţi în România, mulţi dintre ei zac însă în fundul gropilor comune. Cine mai poate să-i numere? Tandoi din Crângaşi îşi dorise moartea zile şi nopţi, pentru el nu mai exista «timpul», cel mai preţios dar venit din spaţiu ori de la Dumnezeu. Bacteriile şi microbii injectaţi în corpul lui îl făcuseră se sufere de o boală necunoscută; o boală psihică care se născuse în creierul lui, să-i zicem o pasiune, pasiunea de a iubi fluturii nocturni.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.