6.432

Socată de mai

Dragii mei, e plină pădurea de soc în perioada asta din luna mai. Așa că am purces la cules, cu gândul de a face socată, dar și ceai. Aveți puțin […]

Dragii mei, e plină pădurea de soc în perioada asta din luna mai. Așa că am purces la cules, cu gândul de a face socată, dar și ceai. Aveți puțin timp liber? Haideți cu noi!

Se știe că terapia cu flori de soc este recomandată în combaterea multor afecțiuni digestive (ceaiul are proprietăți diuretice și laxative), afecțiuni respiratorii (răceală, gripă, bronșită), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriție. Ceaiul de soc (neîndulcit, firește) ajută foarte mult în cura de slăbire. De slăbire, nu de iubire!

Am strâns, ne-am înțepat puțin, ne-am urzicat, am înjurat țânțarii, care erau cu miile, dar și pe cei care ar trebui să îi extermine, dar n-o fac. Până la urmă am reușit. Am ajuns acasă și ne-am apucat de treabă.

Pentru un borcan de 5 litri avem nevoie de 10 flori mari de soc, 500-600 gr. zahăr, o lămâie mare (noi am pus două) și 8 grame de drojdie proaspătă, nu din plic! Bun. Am spălat florile de soc și le-am așezat pe fundul borcanului. Am pus zahăr peste ele, sucul de la lămâie și puțină coajă tăiată felii, pentru aromă. Am turnat apă cât să acopere totul și am așteptat până a doua zi. A doua zi am umplut borcanul cu apă rece, am amestecat bine, am adăugat drojdia și am pus deasupra o farfurie. Unii leagă tifon. Am lăsat totul la un loc cald și însorit pentru încă 2-3 zile. Zilnic, am amestecat în borcan dimineața și seara. Am gustat. Când a ajuns la aciditatea dorită de noi, să piște limba, am strecurat zeama și am turnat-o în sticle care se odihnesc acum la frigider.

 Și mai e un mod de a face Socată, dar fără drojdie.

Avem nevoie de 12 flori de soc proaspăt culese (cam cât poate lua un bărbat în pumni), 10 litri de apă, un kg. de zahăr și trei lămâi mari. Puneți într-o oală de 14-15 litri zahărul. Stoarceți puțin lămâile feliate peste el, apoi puneți-le peste, împreună cu florile de soc și 9 -10 litri de apă. Acoperiți vasul și țineți-l patru zile la soare, amestecând lichidul zilnic, cu o lingura din lemn. În a patra zi, socata începe să se aciduleze ușor. Strecurați totul în sticle curate și, țuști, cu zeama la rece. Scăpați astfel de sucurile ciudate din comerț și beneficiați acasă de ceva natural.

Socata se poate prepara și în extrasezon, din flori uscate, pe care le puteți păstra în pungi de hârtie, la loc răcoros. Doar că atunci veți pune mai multe flori de soc, ca să iasă mai aromată. Succes!

DFM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.