2.889

Spovedania blestematei iubiri

M-am spovedit recent. Si, la final, „surpriza”. Preotul, fără ca eu să fi pomenit de așa ceva, mi-a zis: „Tu ai o teamă!”. N-am mai putut scoate niciun cuvânt. Nu […]

M-am spovedit recent. Si, la final, „surpriza”. Preotul, fără ca eu să fi pomenit de așa ceva, mi-a zis: „Tu ai o teamă!”. N-am mai putut scoate niciun cuvânt. Nu știu cum de m-a „citit” părintele ca pe o carte deschisă. Și nu cred ca voi afla vreodată. Dar așa sunt unii preoți, simt omul la necaz.

Într-adevăr am o teamă. Nu este frica de Moarte. Este frica de Viață. Dumnezeu mi-a lasat liberul arbitru. Si, de cate ori am ales, am greșit. As fi preferat sa nu-mi lase liberul arbitru. As fi preferat sa-mi dea direct solutia. Este atat de simplu sa ai solutia. Să nu fi nevoit să analizezi, să gândești „Dacă fac așa iese așa, daca fac in alt fel, iese bine sau rau”. In viata, alegerea este cel mai greu lucru. Si, intr-adevar, mi-e frica de … alegere. Si nu vorbesc doar despre alegerea in dragoste. Vorbesc despre alegeri in general. Și, in ultimii ani, alegerile mele se arata a fi gresite. (Dar nu numai ale mele, daca stau să mă gandesc și la aspectul politic.)

Omul care face doar alegeri care dau greș este un om dezorientat, care are viata „bantuita” de haos. De cate ori nu am injurat liberul arbitru! De cate ori nu m-am rugat la Dumnezeu sa-mi dea El solutia. Sa nu o mai caut eu. Dar, trebuie sa recunosc ca sunt un om „salbatic” care nu poate fi „domesticit”. Si cred ca tocmai din aceasta cauza fac alegeri gresite. Poate daca as fi mai „blanda” situatia s-ar schimba. Nu stiu de ce m-am „salbaticit” asa! Poate ca din cauza lipsei blestematei de iubiri. Poate că din cauza că nu trece zi în care să nu zic: „S-o ia dracu de viață!”. Dar, credeți-mă, când vezi că faci greșeală peste greșeală ce îți mai rămâne?

Si vine o vreme cand iei si iubirea in gluma. Tocmai din teama de a nu suferi la esec. Vezi dragostea ca pe o gluma ieftina. Si cand gasesti iubirea adevarata o tratezi tot in gluma. O vorba din batrani spune ca „Daca nu ai noroc de prima oara in dragoste, nu vei avea niciodata!”. Si, uneori, se adevereste. Si atunci de ce sa nu iei iubirea in gluma?

Daca, zilnic, vei repeta aceste cuvinte ca pe o rugaciune vei ajunge sa crezi cu tarie ca iubirea intr-adevar nu exista. Dumnezeu s-ar putea sa-ti scoata in cale iubirea adevarata, dar convingerea ca iubirea adevarata nu exista te va determina sa faci alegerea gresita. „Daca nu te iubești pe tine însuți nu îl vei iubi nici pe cel de lângă tine!”. Să fie oare așa? Dacă eu mă iubesc pe mine însămi și soarta nu-mi scoate iubirea adevarată în cale, eu pe cine să iubesc?

Aud în jur de cele mai multe ori: „Acum câțiva ani, el și ea se iubeau și acum au divorțat.” sau „Acum câțiva ani, el și ea se iubeau, dar au rămas împreună de dragul copiilor.”

Este normal oare ca, după o clipă de fericire, să intervină un asemenea chin? Să însemne, oare, dragostea un chin? Sunt, oare, eu vinovată? Mulți mă vor critica pentru cele spuse. Dar, asta este. Eu rămân același om „sălbatic” pe care nici măcar iubirea adevărată, în care mulți cred, nu îl mai poate domestici.

de Gabriela Vlăsceanu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.