2.999

Vrabia, Nagâţul şi Ciocârlia vor dispărea

Studiile realizate de Societatea Regală pentru Protecţia Păsărilor (RSPB/BirdLife Marea Britanie) arată că în ultimii 25 de ani populaţiile de ciocârlie de câmp (Alauda arvensis), presură sură (Miliaria calandra), vrabie […]

Vrabia de camp

Studiile realizate de Societatea Regală pentru Protecţia Păsărilor (RSPB/BirdLife Marea Britanie) arată că în ultimii 25 de ani populaţiile de ciocârlie de câmp (Alauda arvensis), presură sură (Miliaria calandra), vrabie de câmp (Passer montanus) şi nagâţ (Vanellus vanellus) au cunoscut o descreştere pronunţată pe întreg continentul european.

Între 1980 şi 2003, speciile de păsări comune care trăiesc în zonele agricole au descrescut în medie cu 28%, motivul principal fiind agricultura intensivă şi extensivă. În prezent, 70% din cele 173 de specii de păsări dependente de habitatele agricole sunt ameninţate, dintre care şi nenumărate specii întâlnite la noi.

Societatea Ornitologică Română trage în acest sens un semnal de alarmă. Pentru a sensibiliza autorităţile UE în vederea ameliorării situaţiei păsărilor legate de zonele agricole, BirdLife International a lansat o campanie de strângere de semnături la care au participat 34 de ţări europene. Reprezentaţii BirdLife i-au înaintat Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală peste 60.000 de semnături, dintre care 9.979 au aparţinut susţinătorilor din România. Uniunea Europeană şi-a fixat obiectivul de a stopa declinul biodiversităţii europene, angajament care poate eşua dacă nu vor fi luate măsuri urgente.

De asemenea, BirdLife i-a înaintat Comisarului un manifest unde sunt prezentaţi paşii necesari pe care UE trebuie să-i parcurgă în vederea respectării angajamentului. Aceştia sunt: realizarea unei reforme ample a politicilor agricole care să vină în sprijinul protecţiei mediului şi să prevină degradarea habitatelor şi a folosirii intensive de pesticide, fixarea unor standarde minime de respectare a protecţiei mediului în domeniul agriculturii, protejarea siturilor importante din punctul de vedere al biodiversităţii, acordarea de fonduri suficiente pentru plăţile compensatorii în vederea respectării standardelor de mediu şi oferirea de consultanţă fermierilor în domeniul dezvoltării durabile a agriculturii.

Text și foto: Răzvan Mateescu

Comments

comments

Razvan Mateescu

Despre Razvan Mateescu

este autorul a peste 1000 de reportaje publicate pe parcursul a două decenii în presa scrisă, în cele mai importante cotidiene centrale. A colaborat la mai multe publicații bucureștene cu articole pe teme de credință, societate, turism, oameni deosebiți. În anul 2006 jurnalistul a primit, împreună cu soţia lui, Dana Fodor, premiul pentru Faptul Divers Pozitiv.