7.016

Călăii din Piața Universității le râd în nas victimelor

Ieri seară l-am revăzut la RTV pe fratele meu, Alexandru Mateescu, fost profesor universitar la Facultatea de Matematică din București. Nu, nu în calitate de moderator sau invitat alături de […]

In dreptul sagetii este fratele meu, prof. Alexandru Mateescu.

Ieri seară l-am revăzut la RTV pe fratele meu, Alexandru Mateescu, fost profesor universitar la Facultatea de Matematică din București. Nu, nu în calitate de moderator sau invitat alături de Corina Drăgotescu și Miron Cozma, ci așa cum era bătut cu bestialitate acum 24 de ani, în timpul evenimentelor din 13 – 15 iunie.

La aproape un sfert de secol de la acea vară fierbinte cu iz de gaze lacrimogene și abataj în țeftul Capitalei, autoritățile au scos la iveală filmări unice, cu oameni plini de sânge, cu buzele și dinții zdrobiți, bătuți de armată, poliție și mineri. Și dintr-o dată mi s-a făcut frig. Și o greață enormă față de moderatoarea care atunci, în 90, era de partea celor care au lovit, au distrus vieți, au mințit și au ucis.

Eu, tocmai ieșisem de la serviciu și aveam, pe vremea aceea o cămașă, pe care scria „US Army”. Era suficient pentru a fi luat la întrebări de mineri. Abia am scăpat, după ce am sărit într-o curte de pe bd. Ana Ipătescu. Alții n-au avut norocul meu. Întrebați-l pe Ene Viorel, președintele Asociației Victimelor Mineriadelorcâte găuri a avut în cap de la bâtele ortacilor sau pe unii care au zăcut inconștienți luni de zile, după spectacolul dat cățeii lui Iliescu!

Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, batut de mineri in 1990.

Anul trecut, nu se știe din ce motiv, autoritățile au făcut publice și alte imagini din timpul mineriadei, iar o parte a presei, secondată politic, trudește deja pentru schimbarea datelor legate de aceste evenimente, în funcție de oportunitățile actuale și pozițiile deținute în prezent de cei implicați, rudele și cumetrii acestora. Fără pic de rușine, personaje care la vremea respectivă au înfierat fenomenul Piața Universității, apar în studiourile televiziunilor și dau lecții spunând despre „ceea ce au crezut ele atunci”, încearcă să reducă la maxim rolul minerilor, care la vremea respectivă au scăldat străzile Bucureștiului în sânge. Da, da. Râuri de sânge și de dinți!

Ba chiar l-au făcut responsabil pe Traian Băsescu pentru asta, în timp ce premierul actual, Victor Ponta, era prezentat ca un erou care a participat la Piața Universității și a strigat „Jos Iliescu!”.

 By the way, câți ani avea Ponta în `90? 18 ani? Hai, lasă-mă!

Cică, să nu-i spună cei care n-au fost ATUNCI în piață cum a fost, că el știe, că a participat efectiv, cunoaște istoria „pe viu”! Așa zicea domnul Ponta. Adică o fi fost printre rockerii care se adunau acolo (ia spuneți, băieți, vă mai duceți aminte de el?), printre chitariști, oameni de cultură, artiști, actori? Hm. Am mai auzit eu d-astea, și nu m-am născut ieri.

Ce vor consemna manualele, peste decenii, despre Piața Universității mi-e groază să mă gândesc, într-o țară în care trecutul și Constituția se schimbă odată cu fiecare guvern.

În articolul intitulat „Secretele Mineriadei: 1990, manipulări feseniste ca la carte, publicat în Adevărul din 1 iunie 2010, jurnalista Ana Maria Onisei readuce câteva din personajele actuale nelipsite de pe ecranele televiziunilor, la momentul iunie 1990. Ce scriau, dar mai ales ce gândeau ele atunci. Iată mai jos un fragment preluat de pe adevărul.ro:

„Corina Drăgotescu şi „domnul Iliescu al nostru” Corina Drăgotescu a refuzat să explice iubirea pe care o purta „democraţiei originale” şi textele scrise în genunchi, în raport cu Puterea din 1990. „E treaba voastră dacă vreţi să trăiţi în trecut. Eu vreau să trăiesc în viitor”, a fost singurul comentariu al jurnalistei înainte de a închide telefonul. Corina Drăgotescu milita pentru o „democraţie originală“ Cuvintele aşternute de ziaristă în „Adevărul” se pliau perfect peste cadrul de gândire al lui Ion Iliescu. În dialogul cu ambasadorul sovietic Evgheni Tiajelnikov, la 27 decembrie 1989, viitorul preşedinte al României menţiona că se vor încuraja mai multe curente politice în cadrul Frontului Salvării Naţionale, ci nu un pluripartidism veritabil (care îngrijora Moscova). Slăvindu-l pe „domnul Iliescu al nostru” în lupta cu Ion Raţiu, Corina Drăgotescu scria, la începutul anului 1990, un text halucinant: „Revoluţia din România a fost unică în lume şi nu văd de ce nu am fi în continuare unici prin instituirea unei noi forme de democraţie. Oare democraţia reflectă o doctrină cu caracter închis, putând să funcţioneze numai prin sistemul clasic al partidelor?”

Astăzi moderatoare TV care „combate” cu aplomb despre tarele vieţii politice româneşti, Corina Drăgotescu înfiera, în urmă cu douăzeci de ani, „golanii” din Piaţa Universităţii. Nu există niciun singur text semnat de Corina Drăgotescu în prima jumătate a anului 1990 care să nu fie pe linia fesenistă trasată de directorul Darie Novăceanu ziarului „Adevărul”. Cât despre „domnul Iliescu al nostru”, Corina Drăgotescu puncta în finalul articolului „Leu-tramvai”, din 30 ianuarie 1990, adresat direct lui Ion Raţiu: „V-aş ruga să transmiteţi domnului Ion Mazilu-Crângaşu că domnul Iliescu al nostru are prenumele de Ion, iar nu de Ilie, cum greşit l-a numit domnia sa. Să înţeleg oare că a dorit dumnealui să fie «naşul» domnului Iliescu? Atunci poate îşi mai aduce aminte, de acolo, de la New York, că datina străbună cere să se prezinte cu un miel”.

„Ziarele „Adevarul”, „Libertatea”, „Azi” si „Dimineata” (oficioasele FSN) au dus o campanie murdara impotriva celor care manifestau in Piata Universitatii. Regasim nume celebre astazi in presa romaneasca sau care au ocupat functii importante in stat. Senatorul PSD Octavian Stireanu conducea, alaturi de actualul analist politic Iosif Boda, ziarul „Azi”, care a dus cea mai virulenta campanie impotriva Pietei Universitatii. Printre cei mai aprigi jurnalisti impotriva Pietei Universitatii s-au aflat Corina Dragotescu, Cristian Tudor Popescu, Rodica Ciobanu, precum si Lelia Munteanu, la acea vreme la „Adevarul”.

Citate „celebre” din presa acelor vremuri:

Cristian Tudor Popescu: „Disidenta Doinei Cornea pare sa fi fost rezultatul exaltarii.” („Adevarul”)

Lelia Munteanu: „Si vinerea trecuta, la Universitate, o femeie impartea cite 200 de lei si o sticla de sampanie pentru cine merge contra Frontului”; „Poporul mânios a iesit iarasi in strada. Si va mai iesi – sintem asigurati – ori de cite ori cei putini, dar agresivi, vor recurge la alte metode politice decit dialogul.” („Adevarul”)

Corina Dragotescu: „Domnul Iliescu al nostru”; „Da, avem o politie care sta si se uita neputincioasa atunci cind este batuta, huiduita si improscata cu noroi.” („Adevarul”)

Octavian Stireanu: „(…) Proclamatia de la Timisoara, prin antologicul ei punct 8 (…), introduce discriminari dupa criteriile prin nimic deosebite de sistemul ceausist.” („Azi”)

„Am ordonat politiei sa curete Piata Universitatii. Nu era, in ochii mei, decit o banala si

legitima operatie de mentinere a ordinii”. – Petre Roman.”

„Așa au plantat minerii flori!” , text de Andrei Bădin și Călin Cosmaciuc|

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.