3.781

Caleștile revin la modă!

Caleștile ar putea reveni pe șosele, înlocuind automobilele de lux, dacă actuala criză economică se va prelungi, este de părere Ovidiu Niculescu un pasionat de fotografie și lăcătuşerie, singurul constructor […]

Caleștile ar putea reveni pe șosele, înlocuind automobilele de lux, dacă actuala criză economică se va prelungi, este de părere Ovidiu Niculescu un pasionat de fotografie și lăcătuşerie, singurul constructor din țară care confecționează în atelierul propriu calești ca la 1800.

calesti la moda in CapitalaÎntr-o zi, stând şi privind gămada de fiare, sârme şi lemne adunate în gospodăria lui de-a lungul timpului, s-a gândit să-şi facă o trăsură. Însă nu orice fel de atelaj, ci un mijloc de locomoție ieşit din comun, cum nu s-a mai văzut, ca la 1800. A strâns ce era bun, apoi a început să caute şi alte piese componente, tot pe la fiare vechi, în curți părăsite sau poduri pline de păianjeni. Așa a descoperit câteva osii bătrâne pline de rugină, felinare sau roţi de caleaşcă. Meşterul a reuşit, cu ajutorul unor schiţe şi modele din timpuri demult apuse, să reconstituie o trăsură, care făcea furori pe uliţele burgurilor de secol XIX. Pe osia acesteia încă mai poate fi văzută inscripţia unui atelier din Viena şi anul fabricaţiei: 1810. Austriecii prevăzuseră încă de pe atunci un dispozitiv de ungere la sistemul de rulare al acestor vehicule. Trăsura are chiar şi mecanism de frânare pe disc, cu plăcuţe, asemănător autoturismelor. Capra vizitiului şi cele două canapele sunt îmbrăcate în piele prinsă în ţinte. Noaptea, iluminarea se face cu ajutorul a două felinare-stil, care dau un plus de romantism cuplului care porneşte într-o plimbare înapoi, spre alt veac. „E o artă construirea unei trăsuri, ai nevoie de răbdare, meticulozitate, ambiţie, ca la ceasurile elveţiene, spune Niculescu. Piesele trebuie să fie în regulă, să se cupleze perfect. Altfel nu îţi iese nimic, e un kitsch. Trăsurica mea, de care sunt foarte mândru, o împrumut pentru nunţi sau manifestări cultural-turistice. Toată lumea ştie că la mine găseşte cele mai frumoase creaţii pe 4 roţi.” Într-o vreme în care oamenii caută să se refugieze în trecut, când lumea era mai frumoasă și poate mai bună, ploieșteanul ar putea pune o adevărată afacere pe roate, fie ele chiar și de trăsură.. (Răzvan Mateescu)

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.