2.242

Culoarea care oprește sinuciderile

Planeta Albastră de Safir de Samson Iancu Paris, 19-04-2012 Minunatul safir mai poartă denumirea de corindonul albastru, albastru deschis, fără multe incluziuni cu mici nuanţe de fier şi titan; safirul […]

Planeta Albastră de Safir

de Samson Iancu

Paris, 19-04-2012

Minunatul safir mai poartă denumirea de corindonul albastru, albastru deschis, fără multe incluziuni cu mici nuanţe de fier şi titan; safirul policrom prezintă unele nuanţe de roşu-purpuriu, doar atunci când este expus la lumina zilei, fără nori. Duritatea safirului este sub diamant, diamantul având duritatea 10, rubinul şi safirul au duritatea 9, toate aceste pietre fac parte din familia pietrelor preţioase.

Toate pietrele cu duritatea 9 fac parte din familia corindon, pentru că safirul are mai multe denumiri în funcţie de culoare şi transparenţă. Albastrul safirului parcă te ademeneşte şi te îndeamnă să ai credinţă în Dumnezeu, în faptele tale, în forţa şi curajul tău, face să sporească simţământul de prietenie şi milă pentru toate făpturile care trăiesc pe pământ, indiferent care ar fi acestea, părticică din fiinţa noastră şi din viaţa noastră. Albastru mai înseamnă viaţă, putere şi renaştere.

Planeta noastră se numeşte Terra, dar i se mai spune şi «planeta albastră», poate că, pentru acest motiv, Terra este singura planetă de culoare albastră, singura dintre stele, singura din întregul univers.

Dumnezeu, care locuieşte dincolo de planeta albastră, acolo departe, spre plus infinitul minţii noastre, ne-a dăruit pământul pentru a ne sluji la toţi să ne fie casă şi grădină, să ne bucurăm cu toţii de viaţă şi familie. EL ne-a dăruit această culoare, ca să ne facă să-L vedem şi să-L înţelegem cu adevărat. Toată această mare creaţie, «Planeta Albastră de Safir», cu oameni, cu animale şi cu flori sunt creaţia unei minţi ascuţite şi ale virtuţii.

Există safire foarte rare cum ar fi: safirul Padparadcha, safirul albastru stea, apoi urmează Leucosafirul, safirul roşu, safirul verde, safirul galben şi ultimul safir care nu prea există descris prin cărţi şi manuale, se numeşte safirul alb. După mine safirul albastru are o putere neobişnuită asupra caracterului şi a moralului celui care îl poartă.

Albastrul reprezintă libertatea, reprezintă bariera împotriva gândurilor negre. De ce afirm acest lucru? Există de câteva secole un fapt în Franţa, sinucigaşii, acei oameni disperaţi care se aruncau de pe poduri în apele Senei. Cu timpul psihologii şi-au dat seama că există totuşi o barieră împotriva gândurilor ucigaşe.

Majoritatea podurilor au fost vopsite în culoarea albastră, iar imediat după acest eveniment, începând cu anul următor s-a observat prin statistici că procentul celor care doreau să se sinucidă a scăzut cu 50%.

Ce poate fi mai firav decât sufletul omului copleşit de emoţia unei iubiri pierdute, ori de pierderea părinţilor, a fraţilor, a copiilor… Ce poate fi mai rău ca atunci când omul îşi pierde braţele sau picioarele?

În aceste momente, viaţa unui om atârna de un fir de păr, viaţa se reduce la dimensiunea unui bob de grâu, ascuns undeva dincolo de suflet, aproape de culorile triste, totuşi culoarea albastră are o influenţă pozitivă împotriva gândurilor ucigaşe.

Culoarea poate modifica o decizie, iubirea, bogăţia, sănătatea şi viaţa fiind strâns legate de această culoare albastră.

Cea mai frumoasă zi din viaţa noastră, ne poate demonstra că nu există durerea, durerea o creăm noi, prin slăbiciunea gândurilor. Toate supărările noastre provin de la o nelinişte care se creează în jurul nostru. Oricât de neînsemnat este gestul tău de a face un bine celor din jurul tău, este o nouă şansă a ta de a te apropia de Dumnezeu.

Eu nu regret nimic din ceea ce am făcut până acum, am împlinit 58 de ani pe 23 aprilie şi dacă aş muri azi ori mâine, sincer n-aş regreta niciodată şi nici frică de moarte nu-mi este!

Moartea face parte din viaţă, moartea reprezintă o altă libertate, reprezintă cea mai lungă vacanţă. Cred eu că ne-am putea bucura foarte mult de viaţă, doar atunci când am aprecia frumuseţea cerului albastru, frumuseţea fluturilor care zboară primăvara, frumuseţea florilor de măr, frumuseţea copiilor noştri. Copiii noştri reprezintă preluarea vieţii noastre, plecarea noastră, a părinţilor în altă dimensiune, aproape insesizabilă până la moarte.

Plecarea asta este ca şi cum ai fi într-o luntre, în care chiar dacă n-ai mai vâslit niciodată în viaţa, o vei învăţa automat, pentru că, «Insula Misterioasă» te aşteaptă, pentru că misterul morţii, este într-adevăr un sentiment tare ciudat.

Poate aşa, deodată, ai să uiţi de tot ce s-a întâmplat trecând printre lume.

Filozofând pentru ultima oară: «da, sunt mulţumit că am trăit în mijlocul oamenilor, chiar fericit că am dat un sens vieţii copiilor mei».

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.