3.336

Cum a lucrat teroristul Carlos Șacalul cu fosta Securitate

Unul dintre cele mai înfiorătoare capitole din istoria Securității românești îl reprezintă colaborarea acesteia cu temutul terorist Carlos Șacalul în eliminarea unor opozanți ai regimului Ceaușescu. Deși până la ora […]

Unul dintre cele mai înfiorătoare capitole din istoria Securității românești îl reprezintă colaborarea acesteia cu temutul terorist Carlos Șacalul în eliminarea unor opozanți ai regimului Ceaușescu. Deși până la ora actuală niciunul dintre capii Securității implicați în această afacere n-a fost adus încă în fața Justiției, demersul publicistic al lui Liviu Tofan ar putea să le cauzeze unora serioase insomnii.

Miercuri, 12 iunie, de la ora 18.00, la Clubul Taranului (MTR) din Bucuresti, va avea loc in cadrul „Serilor Bucuresti Strict Secret” o dezbatere prilejuita de aparitia recenta a volumului Sacalul Securitatii. Teroristul Carlos in solda spionajului romanesc semnat de Liviu Tofan si publicat de Editura Polirom, disponibil si in editie electronica.

Invitati, alaturi de autor: Catalin Harnagea, Dan Voinea, Petre Mihai Bacanu, Andrei Muraru si Ovidiu Simonca.

Moderator: Stelian Tanase

Sacalul Securitatii. Teroristul Carlos in solda spionajului romanesc, cu o prefata semnata de Radu Ioanid, a aparut sub egida Institutului Roman de Istorie Recenta si a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

München, 21 februarie 1981, ora 21.50: o explozie infioratoare, asa cum orasul german nu mai traise de la al Doilea Razboi Mondial, zguduie sediul postului de radio Europa Libera. Dupa trei decenii de la atentat, exceptionala carte Sacalul Securitatii. Teroristul Carlos in solda spionajului romanesc spune povestea absconsa a relatiei dintre gruparea terorista si Securitatea lui Ceausescu, dezvaluind amanunte inedite ale atentatului de la München. Povestea teroristului Carlos Sacalul

Cum a ajuns Securitatea sa lucreze cu cel mai rau famat terorist al timpului? In ce operatiuni? Cit si cum a platit? Cum se face ca afaceri oneroase si atentate teroriste asupra statelor occidentale au fost puse la cale la Bucuresti? Liviu Tofan isi surprinde cititorul prin detaliile demne de roman politist, probate insa cu documente din toate colturile lumii: operatiuni ultrasecrete, afaceri de contraspionaj, perchezitii conspirative, atacuri distrugatoare, atentate cu colete-capcana, bani negri, anchete musamalizate.

Ceea ce nu au reusit autoritatile romane postcomuniste in doua decenii – alcatuirea unui rechizitoriu revelator pentru trimiterea in fata justitiei a capilor Securitatii pentru complicitatea cu gangsterul terorist revolutionar Carlos Sacalul – a izbutit Liviu Tofan. O carte captivanta, o analiza minutioasa care imbina cercetarea istorica cu jurnalismul de investigatie.” (Andrei Muraru)

Din cuprins:

„Sa-i omorim pe toti” • Din spatele Cortinei de Fier • Cine se aseamana se aduna • Inceputul sfirsitului • Nota de plata • Secretele dauneaza grav sanatatii • Procurorii intreaba, martorii se fac ca raspund

Carte recomandata de: Radio Guerrilla

Liviu Tofan este jurnalist si cercetator al evenimentelor din timpul Razboiului Rece, pe care le-a trait ca redactor la Radio Europa Libera. Liviu Tofan a parasit Romania in anul 1973 si s-a stabilit in Germania, la München. Acolo a lucrat timp de 20 de ani la postul american de radio Europa Libera (RFE/RL), mai intii ca redactor de stiri. A devenit sef al serviciului de stiri (News Chief) in 1980, apoi director adjunct al Departamentului Romanesc. Revenit in Romania dupa inlaturarea regimului comunist, Liviu Tofan a infiintat si condus pina in 1994 redactia din Bucuresti a Radio Europa Libera.

La Editura Polirom a publicat A patra ipoteza. Ancheta despre o uluitoare afacere de spionaj (2012).

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.