2.510

De ce e deosebită biserica Penitenciarului Rahova?

Începând de la primele ore ale acestei zile de duminică, unele televiziuni nu mai prididesc în a prezenta știrea legată de participarea călugărilor de la Muntele Athos la slujba de […]

Sfantul mare Mucenic Gheorghe, cu lampa pe picior.

Începând de la primele ore ale acestei zile de duminică, unele televiziuni nu mai prididesc în a prezenta știrea legată de participarea călugărilor de la Muntele Athos la slujba de la biserica penitenciarului Rahova. Pentru că, slavă Domnului, n-au obținut aprobarea pentru o transmisie live de la acest eveniment ortodox crucial pentru suflarea creștină din România, pe ecrane nu putem vedea, derulându-se la nesfârșit, decât imagini cu mama lui Gigi care aprinde lumânări în biserica din Pipera, măicuță blândă care reușește să comunice zilnic cu fiul ei într-un mod misterios. În fine. Treaba lor. Să vorbească.

Sfinți cu veioze între picioare

Însă pentru unii ziariști, participarea la slujba bisericească a unui deținut reprezintă un extraordinar fenomen și fac din asta un adevărat bairam mediatic.

Păi e ceva obișnuit ca un pușcăriaș, care crede în Dumnezeu, să meargă la slujbă, mai ales că e vorba aici de Gigi Becali, iar penitenciarul Rahova are o frumusețe de biserică. Aceasta, probabil, este unică în lume datorită anumitor…elemente. Pentru cei care nu știu, lăcașul de cult din interiorul Penitenciarului de Maximă Siguranță Rahova deține în interior un fel de bancomat unde deținuții își pot consulta soldurile. Locul acestuia a fost ales în mod special aici sub privirile blânde ale sfinților pictați pe ziduri. Dar în mod ciudat, unii dintre aceștia poartă pe piept sau între…picioare aplice electrice! Pesemne că cei care au realizat sistemul de iluminat nu au ținut prea mult seamă de sfințenia personajelor și au dat găuri pentru fixarea lămpilor acolo unde a permis rezistența zidurilor sau pentru ca acestea să „cadă” simetric.

Lampa Arhanghelului Mihail, la penitenciarul Rahova.

Astfel, bietulului sfânt Dimitrie Basarabov îi iese… o veioză direct din burtă. De o mult mai nefericită amplasare a becului are parte Arhanghelul Mihail. Cineva i l-a montat… puțin mai jos de buric și când luminează către deținuți, odată îi orbește. Sfântul Gheorghe are și el o problemă: lampa îi țâșnește din coapsa dreaptă, iar sfântului Mucenic Dumitru direct dintre picioare, ca un laser…

Doamne, iartă-ne, nouă păcatele noastre și miluește-ne pe noi!

EM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.