4.812

Doctorul cu scoarță și frunze

O legendă veche spune că în momentul în care Iisus Hristos murea pe cruce, toate vietățile din lume, copaci, plante, animale, etc. au fremătat de durere, semn că sufletele nevinovate […]

O legendă veche spune că în momentul în care Iisus Hristos murea pe cruce, toate vietățile din lume, copaci, plante, animale, etc. au fremătat de durere, semn că sufletele nevinovate au simțit.

Copacii sunt doctorii cu frunze și flori.

Dendroterapia, silvoterapia sau copacotarapia sunt trei dintre denumirile unei metode de tratament neconvenționale bazate pe influența pe care o au arborii asupra sănătății omului. Copacii sunt niște acumulatori vii ai energiei cosmice, pe care o împart cu toate ființele, vindecându-le rănile. Oamenii primesc de la tot verdele care îi înconjoară, nu numai oxigen, ci și un prim-ajutor în cazul oboselii, al depresiei, al căderilor energetice. Este adevărat că, atunci când ne simțim slăbiți, ne sprijinim de trunchiul unui copac și, după ce stăm așa, câteva minute, forțele noastre se refac. Dar există arbori care dau energie ființelor, calmând și ușurând durerile. Primăvara, copacii sunt cei mai puternici. Se zice că fiecărui om îi corespunde un pom, în funcție de zodie și de data nașterii. Vechii egipteni erau convinși că dacă purtau la gât amulete din lemn vor fi protejați de nenorociri. Anumite tipuri de copaci aveau proprietăți, hrăneau corpul cu energie și înlăturau inflamațiile. Potențialul energetic al copacilor care rămân fără frunze scade în timpul iernii până la 50-70 % . La cei verzi (coniferele) energia scade doar 15-25 %.

Copilul, ca bradul

Există un obicei străvechi, păstrat până în zilele noastre, ca atunci când se naște un copil, părinții lui să planteze un copac, în credința că acesta va deveni, în timp, protectorul lui și îi va împrumuta din forța lui vitală. În unele maternități exista obiceiul ca proaspetele mame să găsească, la întoarcerea din sala de nașteri, câte un pliculeț cu semințe de brad pe care urmau să le planteze după ce ieșeau din spital. Copilul creștea înalt ca bradul, verde, frumos și puternic ca el. În tradiția populară se credea că, dacă un copil bolnav este purtat de trei ori printr-un orificiu natural, făcut de crengile unui copac, el se va însănătoși. Acest ritual trebuia făcut la răsăritul soarelui, atunci când plantele au cea mai multă putere. Arborele „sugea” boala copilașului, iar acesta primea energie de la copac. Atunci când apelați la silvoterapie trebuie să știți să vă alegeți copacul potrivit, care să devină, în timp, apărătorul vostru energetic și emoțional. Unii arbori știu să ofere energie omului (se numesc donori). Alții, iau energia, acționând în alt mod: calmează și usurează durerile.

Copacii dăruiesc iubire și energie

Trebuie să mergem la copacul nostru în mod regulat. Îl vom îmbrățișa ca pe un prieten drag și vom închide ochii câteva minute. Apoi ne vom așeza palmele întinse pe trunchiul lui, ridicate la înălțimea umerilor. Vom simți o binefăcătoare energie și o stare de mulțumire. Ne putem întoarce și cu spatele la trunchiul prietenului nostru. Vom închide ochii și vom încerca să simțim cum căldura lui va pătrunde în noi. Iubirea lui ne va îmbrățișa, oferindu-ne o senzație nemaipomenită de liniște, bucurie, afecțiune. Cei care au cercetat acest fenomen spun că interacțiunea cu propriul copac va fi nu numai energetică, ci și emoțională. Arborele se va transforma treptat în cel mai bun prieten al omului, va reacționa la o despărțire de lungă durată plângând, iar frunzele i se vor veșteji. Când cei doi, copac și om, se vor reîntâlni, pomul se va bucura atât de mult, încât îi vor apărea pe crengi câțiva muguri noi.

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.