10.866

Dudul negru, un medic simpatic care ne tratează gratuit

Când eram mică abia așteptam să se coacă dudele negre de la Gogoșaru. Pentru cei care au copilărit pe strada Petru Maior în anii 70-80, uriașul dud de la intrarea […]

Când eram mică abia așteptam să se coacă dudele negre de la Gogoșaru. Pentru cei care au copilărit pe strada Petru Maior în anii 70-80, uriașul dud de la intrarea în vestita cârciumă era un prieten bun și generos ca un bunic. Era înalt și gros, să fi avut suta de ani. În iunie, înainte de vacanța de vară, toți copiii din zonă era violeți la gură, pe degete, iar despre hainele pe care ne ștergeam tot timpul nici nu mai amintesc…

Duda neagră era atât de bună, de suculentă și de grasă, că eram în stare să ne scoatem ochii pentru ea. Mai târziu am aflat că pomul cu astfel de fructe, ignorat de unii care nu știu cât este de sănătos să le mănânci, se mai numește agud negru, frăgar sau pomiţar.

Ia să vedem, cu ce ne poate ajuta el? Ca şi dudul alb e un arbore la care coroana este mai adunată, iar frunzele au o culoare verde intensă cu nuanţă roşiatică. Fructele au o culoare roşie închisă, bătand spre negru, iar gustul lor este dulce-acrişor, astringent. De la dudul negru, cei care se pricep utilizează frunzele tinere (Folium Mori) şi fructele (Fructus Mori) care conţin antocianozide și vitamina C, pe plus substanţele pe care le găsim și la dudul alb, fratele lui (apă, zaharuri, proteine, grăsimi, celuloză, substanțe minerale, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, acid folic. Valoarea energetică a dudelor este de circa 69 kcal la 100 g.  Dudul negru combate viermii intestinali, ajută în diabet și e folosit adesea ca laxativ. Infuzia din frunze e bună pentru tratarea eczemelor.

Mamaia mea făcea și sirop din fructele de dud negru. Le storcea, apoi le fierbea într-o oală unde punea o cantitate dublă de zahăr. Mmmm, ce bun era! Tonic și răcoritor, vara puneam și gheață. Și cum pe vremea aia mi se umflau gâlcile (amigdalele n.m.) non-stop, mamaia îmi prepara și o zeamă pentru gargară.

Dudul alb este originar din China și Japonia. Deci are ochii migdalați! Dudul negru (Morus Nigra) e mai diferit, el vine din Persia și nu trebuie confundat cu dudul alb (Morus alba), ale cărui frunze constituie hrana preferată a viermilor de mătase.

Una dintre principalele proprietăți ale acestui arbore o constituie acțiunea lui hipoglicemiantă. Se pare că el poate să frâneze și chiar să facă să dispară glicozuria. Frunzele pot fi folosite de diabetici deoarece reduc cantitatea de zahăr din sânge.

Dudele combat oboseala și sunt recomandate copiilor, bătrânilor, convalescenților, precum și studenților uituci, în perioada examenelor. Cura de dude se face timp de 10 zile. Fructele pot fi mâncate dimineața, pe stomacul gol. Sucul de dude acționează împotriva inflamațiilor mucoaselor. Pentru a combate constipația sunt excelente dudele coapte. Pentru a stopa diareea, alegeți-le pe cele mai necoapte. Decoctul din frunze de dud, tot sub formă de gargară, vindecă durerile de dinți, iar scoarța lui are aceleași minunate proprietăți.

Dudele mâncate la începutul mesei stimulează apetitul și potolesc setea. Din păcate, dudul negru este aproape pe cale de dispariție. Așa că am dat fuga anul trecut și mi-am procurat unul. Acum îl păzesc ca pe ochii din cap. Și îmi dă niște dude…o minune!

DFM

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.