2.561

Eminescu, decapitat în Ucraina

Bustul poetului Mihai Eminescu, care urma să fie dezvelit în orașul Hliboca din regiunea Cernăuți-Ucraina, astăzi, la comemorarea la 124 de ani de la moartea poetului, a fost decapitat. Cei […]

Bustul poetului Mihai Eminescu, care urma să fie dezvelit în orașul Hliboca din regiunea Cernăuți-Ucraina, astăzi, la comemorarea la 124 de ani de la moartea poetului, a fost decapitat.

Cei care au profanat monumentul nu s-au mulțumit cu distrugerea lui, ci, pentru a fi siguri că nu va mai fi refăcut, au furat capul. Lucrarea fusese amplasată încă de joi în fața Muzeului Etnografic din localitate urmând ca sculptorii să-i mai aplice înainte de inaugurare încă un strat de vopsea. Pentru realizarea monumentului au contribuit financiar mai mulți români din Cernăuți. Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” speră din tot sufletul că poliția îi va prinde pe hoți în timp util, astfel încât capul Luceafărului poeziei românești să poată fi montat la loc și ceremonia să se desfășoare după programul stabilit. Ne și imaginăm, după acest eveniment trist, cum bravii apărători ai legii din Ucraina se vor întoarce victorioși purtând pe brațe capul marelui nostru poet, iar după ce-l vor fi înșurubat înapoi pe trup, lumea se va strânge sfioasă pentru omagiul cuvenit.

Există suspiciunea că incidentul ar avea loc pe fondul apropiatei aderări a Ucrainiei la UE, lucru ce nu convine anumitor forțe politice din țară și din vecini, mai ales după întâlnirile de succes ale președintelui Victor Ianukovici la summitul de la Bratislava în urma căruia au existat semnale pozitive privitoare la integrare.

EM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.