4.157

Gigi Becali chiar a existat

Asa nu-mi venea să cred ca Gigi Becali a existat cu adevărat în viața noastră, cum, la marginea râului, nebunului nu-i venea să creada c-odată si-odată râul nu se va […]

Asa nu-mi venea să cred ca Gigi Becali a existat cu adevărat în viața noastră, cum, la marginea râului, nebunului nu-i venea să creada c-odată si-odată râul nu se va sfârsi. Unde ne-a fost capul? Ce s-a intâmplat cu ochii, cu urechile, cu judecătile noastre? O poveste străveche vorbeşte despre un netot care, la marginea râului, aştepta să se scurgă apa pentru a putea trece. Pilda se opreşte aici; nu ne spune cât timp şi ce s-a-ntâmplat cu nebunul până la urmă.

E trecut de miezul nopţii şi eu, în pielea personajului de la marginea râului, îmi spun revelat, apa asta nu se va opri niciodată; şi, astfel iluminat, mă-ntreb deştept: am visat? am trăit aievea? ce-a fost cu mine?

Aşa nu-mi venea să cred că Gigi Becali a existat cu adevărat în viaţa noastră, cum, la marginea râului, nebunului nu-i venea să creadă c-odată şi-odată râul nu se va sfârşi. Unde ne-a fost capul? Ce s-a întâmplat cu ochii, cu urechile, cu judecăţile noastre?

Redactorul şef al unui ziar de sport vorbeşte cu Andreea Esca, cea din manualele şcolare, şi zice: după sentinţa de azi, e posibil ca UEFA să elimine echipa Steaua din Liga campionilor şi Regekampf va părăsi echipa. Şi Andreea: cum aşa, căpitanul navei? Şi conştiinţa morală, şi chiar cea profesională?… Zâmbetul tembel al gazetarului spunea: haideţi, doamnă, nu mai suntem în comunism, este vorba de interesul omului, de banii lui!

Ecce Gigi!

Şi-n sondaje, un procent înspăimântător de mare cere graţierea lui Gigi. C-a făcut şi fapte bune!

Pomul care m-a făcut rod al său, poporul român, n-a aflat că faptă bună este aceea a săracului care renunţă la al său pentru a da celui mai năpăstuit decât el. Faptele bune se fac în intimitatea omului cu Dumnezeu, nu cu trâmbiţe la bâlci. Cu trufie şi ochind ratingul. Hulind şi fălindu-se cu fratele Iisus şi Dumnezeul tău, cum te joci cu Hopa-Mitică.

Şi un prieten al meu, director de ziar, afirmă că, totuşi, a fost vorba de o premiere, la marginea legii. În realitate, marginea lui, nu a legii. Dacă premierea ar fi avut loc, nepdepsită, la un moment dat, echipele care s-au salvat de la retrogradare şi cele care n-ar mai avea şanse să ocupe un loc pe podium, nu şi-ar mai apăra corect şansele decât premiate de Gigi, Corleone şi compania – banii mei, fac ce vreau cu ei!

Domnule Dragomir, îi spuneam la un moment dat, în societatea modernă nu există stăpâni şi slugi, ci parteneri de contract; şi el, fostul miliţian: să nu-l învăţ eu pe el ce este capitalismul.

Mă-ntorc la râul meu şi-aştept să se scurgă apa. Unde să mă duc?

P. S. Am folosit nuanţa peiorativă a expresiei „miliţian” pentru a sugera cât de îndreptăţită era pretenţia de a nu-i spune lui ce-nseamnă capitalism. Trecutul de miliţian nu este infamant în sine.

Nicolae Cristache- Sentinta.ro

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.