2.806

Parcul Cireșarii, As-ul imobiliar din mâneca Ministerului Educației

Construit în anii 50 pe locul fostei Gropi a lui Ouatu, între Bulevardul Griviţa şi Ion Mihalache, parcul Cireşarii era pentru şcolarii de altădată o destinaţie ideală pentru desfăşurarea unor […]

Construit în anii 50 pe locul fostei Gropi a lui Ouatu, între Bulevardul Griviţa şi Ion Mihalache, parcul Cireşarii era pentru şcolarii de altădată o destinaţie ideală pentru desfăşurarea unor activităţi cultural-sportive. O oază de verdeață îndrăgită de toţi copiii din cartierele învecinate şi nu numai. Avea leagăne, tobogane, frumos vopsite, figurine, reprezentând personaje din desenele animate, iar terenul de fotbal, îngrijit. Aleile erau asfaltate şi peste tot existau flori şi bănci. Mamele veneau, aici, să-şi plimbe bebeluşii care mai şi reuşeau să aţipească la aer curat şi în cântec de păsărele.

Din 1972 baza sportivă Cireşarii se află în proprietatea Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului. În ultimii ani, însă, dezinteresul celor care administrau de drept acest parc și-a spus cuvântul. Zona a devenit un maidan și doar cele câteva figurine metalice cu vopseaua scorojită, și amenințând să se dărâme la fiecare pală de vânt, mai aminteau de fostul loc de relaxare. Pe terenul de fotbal, plin de noroi, băieții de cartier jucau câte-o miuță, scuipau, înjurau și făceau ca toți dracii. Vecinii au reclamat situația, dar degeaba. Cei care se plimbau prin parc trebuiau să fie cu băgare de seamă, dacă nu voiau să capete o minge sau vreo piatră în frunte.

La un moment dat, parcul a intrat în „renovare”, iar accesul în interior a fost închis. Inițial, lumea din cartier s-a bucurat, gândindu-se că locul va fi igienizat, curățat și reamenajat.

N-a fost așa. Baza a fost închisă și închisă a rămas. Între timp, oamenii care locuiesc în zonă sunt nevoiți să-și plimbe copiii pe străzile lăturalnice, printre mașini. Situația este greu de suportat, mai ales pentru noii locatari ai cartierului care, vrăjiți de dezvoltatorii sau agenții imobiliari că vor locui în apropiere de vestitul parc Cireșarii, s-au trezit acum că stau într-un cartier plin de betoane și asfalt, ca oricare altul.

Mai mulți cetățeni au semnat chiar o petiție în care le cer autorităților să redeschidă parcul Cireșarii. Răspunsurile acestora au fost evazive, iar rezultatul zero.

Zona, chiar și pe timp de criză, are un potențial imobiliar uriaș. În urmă cu șase- șapte ani, metrul pătrat de teren ajungea și la 5000 de euro, iar cel construit la 10 –15.000 euro. Cine are interesul să mențină această suprafață mare de teren închisă și ce destinație urmează să capete, pare un mister de nedezlegat. Între timp, oamenii trec prin fața porților ferecate ale parcului Cireșarii și oftează.

Presiunea lui Chiliman

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, scria mai demult pe blogul său că a fost nevoit să facă presiuni asupra administraţiei parcului pentru a începe curăţenia. „Vă spun că instituţiile acestea, indiferent de cine le conduce, duc o politică foarte agresivă când este vorba de proprietăţile lor. Le-am cerut parcul în administrarea Primăriei Sectorului 1 însă s-au opus. În orice caz, la presiunile noastre au început reamenajarea zonei, aflată în paragină de ani de zile”, notează Chiliman .

Cei care vor să semneze petiția pentru redeschiderea parcului Cireșarii o pot face AICI.

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.