3.678

Sfințește, Doamne, avionul robului tău!

Românii cu frica lui Dumnezeu, apelează tot mai des la ajutorul preoţilor pentru a le binecuvînta locuinţele sau lucrurile din gospodărie. Pe lângă agățatul iconițelor la uglindă sau la cheile […]

Românii cu frica lui Dumnezeu, apelează tot mai des la ajutorul preoţilor pentru a le binecuvînta locuinţele sau lucrurile din gospodărie. Pe lângă agățatul iconițelor la uglindă sau la cheile de contact, unii dintre șoferi își duc autoturismul la preot pentru sfințire. Puteți merge la una dintre mânăstirile din jurul Capitalei și după slujbă îl rugați pe unul dintre preoți sau călugări să vă sfințească mașina.

De ce e bine să vă sfințiți mașina

Apara-i, Doamne, pe proprietarii acestei masini!

Rugăciunile sînt adaptate de oamenii bisericii la timpurile moderne. Astfel, puţin transformată, rugăciunea care se rostea în urmă cu sute de ani pentru o corabie şi navigatorii ei se face astăzi pentru autoturism, şofer şi pasageri. Cel mai des, după locuinţe, se binecuvîntează autovehiculele, începînd de la camioane de mare tonaj, autobuze de călători, maxi-taxi-uri, autoturisme. Chiar și avioane. Pentru toate acestea există o rugăciune specială, (ierurgie) care a fost adaptată cu timpul, pentru maşini. Autoturismul trebuie pregătit cum se cuvine înainte de slujbă. Caroseria este spălată şi lustruită. Portbagajul şi interiorul, de asemenea, vor fi atent curăţate. În momentul sfinţirii, capota va sta ridicată, pentru ca preotul să poată stropi şi motorul cu agheasmă. Uşile şi portbagajul sînt şi ele lăsate deschise. Apoi dă cu apă sfinţită pe locul şoferului, al pasagerilor şi pe fiecare roată în parte. Un volan sfinţit face cît zece normale, aşa că se binecuvîntează şi acesta! Preotul zice de trei ori: „Se binecuvîntează maşina aceasta prin stropire cu apa sfinţită, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh, Amin!” Apoi continuă: „Doamne, Cel ce eşti Calea, Adevărul şi Viaţa, Cel ce porţi de grijă făpturilor Tale, îndreptîndu-le şi păzindu-le paşii, (…) Cel ce L-ai ridicat pe Ilie la cer cu căruţa de foc, binecuvînteaza maşina robilor Tăi (va rosti numele proprietarilor), ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dîndu-le înger păzitor, însoţindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvîntare şi întorcîndu-i totdeauna cu pace la casa lor!”

Slujba de sfintire pentru masina

Slujba de sfintire pentru masina

***

„Este adevărat, există rugăciuni speciale pentru ogradă, vie, pomi şi fructe, grădini, holde, animale, pentru oprirea ploilor abundente ori pentru secetă, pentru izbăvirea de cutremur, pentru cei ce călătoresc şi pentru cei ce nu pot dormi, pentru copiii care nu învaţă, pentru instituţii sau unelte, explică părintele Radu Ilaş, de la biserica Adormirea Maicii Domnului din cadrul Spitalului „Alexandru Obregia” – Bucureşti. E bine ca orice creştin să-şi ducă maşina la sfinţit. Dar asta nu e tot, trebuie să conduci prudent şi să fii atent la trafic. Dumnezeu te apără de rele, dar dacă mergi cu 160 de km pe oră pe serpentine cine e de vină?.” Sfinţiri se fac şi în secţiile de poliţie, de pază şi protecţie, la jandarmerie, dar şi în supermarketuri, buticuri, cabinete stomatologice. Pentru elicoptere, avioane militare, comerciale, de pasageri sau particulare se face de asemenea o rugăciune. Preotul va stropi cu apa sfinţită elicele, fuselajul, motoarele, aripile, apoi se va urca în cabina piloţilor şi în interiorul avionului, dînd cu agheasmă pe fiecare loc.

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.