3.623

Vișinul, doctorul minune

Am în curte un vișin (Prunus cerasus) tânăr, voinic și frumos. Eu îi spun „Vișinescu”, pentru că mă gândesc cu drag la o fostă colegă din liceu, cu același nume […]

Am în curte un vișin (Prunus cerasus) tânăr, voinic și frumos. Eu îi spun „Vișinescu”, pentru că mă gândesc cu drag la o fostă colegă din liceu, cu același nume de familie. Numai că ea nu făcea vișine, ci le mânca.

Anul ăsta am strâns până acum, când scriu, vreo două kilograme. Am făcut un compot gros, dulceag și plin de vitamine. Încă nu s-au copt toate, dar mai aștept. Le mâncăm și crude, dar am de gând să păstrez și pentru dulceață.

În terapeutica milenară a poporului român se foloseau pentru diverse afecțini codițele de vișine, fructele coapte și chiar frunzele. „Băiatul” are de toate pentru toți: săruri de potasiu, taninuri catehice, flavonoide, astea având asupra organismului uman o acțiune antiinflamatoare și antidiareică.În primul rând, vișinul este recomandat în vindecarea și tratarea afecțiunilor urinare ca: cistită, pielită, pielonefrită.

Copiii au nevoie de vișine pentru întărirea sistemului imunitar.

Dar fructele „vișinescului”, boabe de mărgean vii și acrișoare, sunt bune și la cura de slăbire, dar și pentru ten. Îl curăță și-l luminează. Persoanele care suferă din cauza acneei ar trebui să introducă vișinele în meniu. Pentru asta trebuie să mănânce destule, cam 250 de grame pe zi, timp de o săptămână. Vișinele ajută foarte mult și sunt excelente pentru obezii pletorici, cardiaci, hipertensivi. Vitaminele și mineralele conținute de vișine curăță sângele și întăresc sistemul imunitar.

E un adevărat tămăduitor pomișorul meu!

Frunzele lui Vișinescu, bine uscate și mărunțite, se folosesc, sub formă de decoct, prin fierbere, la foc mic, timp de 15 minute, pentru un ceai diuretic. Datorită iodului și potasiului din compoziție, ceaiul se poate utiliza și în tratarea afecțiunilor cardiace sau a diareei. Codițele lui acționează ca remineralizant și energizant fizic și psihic, sunt laxative, ameliorează reumatismul și regenerează țesuturile. La țară, mamaia făcea un ceai din scoarța ramurilor tinere ale vișinului din curte și-mi dădea să beau când aveam febră. Nu-mi plăcea, strâmbab din nas, dar efectul era maxim. Trăiască Vișinescu cu toată familia lui: fructe, codițe, frunze și scoarță!

DFM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.