4.279

Ce inseamna descolindatul

Ce se întâmplă în cazul în care colindătorii nu sunt cinstiți cum se cuvine? La țară, acest lucru se întâmplă extrem de rar. Gestul este pedepsit printr-un ritual contrar colindatului, […]

Ce se întâmplă în cazul în care colindătorii nu sunt cinstiți cum se cuvine? La țară, acest lucru se întâmplă extrem de rar. Gestul este pedepsit printr-un ritual contrar colindatului, numit „descolindat”. Etnologul ieșean Petru Caraman este cel care a introdus acest termen în limbajul științific, explicându-l prin „a întoarce în rău urările de bine ale colindei ”.

Descolindatul înseamnă gesturi ritualice violente: porțile sunt smulse, distruse, mânjite cu păcură, vitele și păsările din curte sunt alungate și blestemate, la fel și cei care i-au rănit sufletește pe colindători neprimindu-i în casa lor. Iată câteva dintre „zicerile” de la descolindat:

„Câte cuie sunt pe casă/ Atâția păduchi în casă/ Și-atâția șoareci pe masă!”, sau: „Colindă, colindă/ Bagă iapa-n tindă/ O leagă de grindă/ Îi dă fân să roadă/ Și-o pupă sub coada!”.

De cele mai multe ori, descolindatul se lasă cu amenințări și blesteme cumplite care bagă spaima-n oameni:

„Descolindă-l, drace/ Cu curu-n darace/ C-o găină neagră/ Praful să se-aleagă/” „Dare-ar ciuma-n boi/ Și gălbeaza-n oi/ Dare-ar turba-n câini/ Lovi-i-ar inima pe stăpâni!” „Trăsni-v-ar Dumnezeu pe toți din casă/ Amin!/ Și casa să v-o trăsnească/ Amin!/ În foc să se topească/ Amin/ Și nimic să nu vă mai sporească/ Amin!”. (EM)

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.