3.606

Familia lui Becali, sub blestemul colindatorilor?

Ca niciodată, anul trecut, în preajma Crăciunului, colindătorii veniți la casa familiei lui Gigi Becali din Pipera, nu au mai fost primiți. Au înghețat ore în șir, cu ochii spre […]

Ca niciodată, anul trecut, în preajma Crăciunului, colindătorii veniți la casa familiei lui Gigi Becali din Pipera, nu au mai fost primiți. Au înghețat ore în șir, cu ochii spre poarta palatului. Magnatul Stelei, actualul locatar al pușcăriei Jilava, a preferat să le dea o mână de bani agenților de pază, spunându-le lor să-i împartă mai departe, ca unor cerșetori.

Unii dintre tineri, îmbrăcați în costume populare românești, veniseră de departe să-l colinde special pe eurodeputat și pe ai lui, însă, după cum au relatat și la momentul respectiv posturile de televiziune, nu au fost de loc bine primiți. În tradițiile populare românești există un blestem al colindătorului  – DESCOLINDATUL –  umilit de gazde, mai puțin cunoscut în ziua de azi. Să fie vreo legătură între gonirea acestora și necazurile care nu mai contenesc să se abată asupra familiei Becali? Iata mai jos ce scriam la momentul respectiv, in 24 decembrie 2012:

Astia nu sunt cersetori, domnule Becali!

Ca în fiecare an, sute de colindători s-au grăbit încă de la primele ore ale dimineții să-l colinde pe magnatul din Pipera, proaspătul parlamentar, Gigi Becali.

În ajunul Nașterii Domnului, pe șoseaua Pipera – Tunari se circula bară la bară, iar agenții de circulație și echipe ale jandarmeriei încercau să fluidizeze traficul. Lor li s-au adăugat membrii firmelor de pază care apără ca niște zmei casele familiei Becali. Deși ne aflam în propria mașină, cu geamurile închise, încercând să surprindem evenimentul, bodyguarzii de la poarta lui Gigi n-au făcut deloc economie la huiduieli, urlând după noi ca la stână: „Băăă! Beeee! Booooo! Brrrrr!!! Hăăăă! Hooo!!!” Asta, tradus în limbaj uman, ar însemnă că fotografiatul este strict interzis. Chiar dacă ne aflam pe un spațiu public, pe stradă adică!

Agent de circulatie, fluidizand traficul in zona casei lui Becali

Noroc cu un polițist de la circulație, care „ne-a salvat” de furia paznicilor lui Gigi și ne-a făcut semn să ne grăbim. Ceea ce am și făcut. Am parcat mai încolo și am luat drumul la pas, întorcându-ne.

„Asta e colindă? Aştia au venit la bani!”

Cu toate că imaginea unanimă, prezentată de televiziuni, a fost că acești oameni au sosit, în primul rând la cerșit, și apoi la colindat, printre urători și separat de milogi, am întâlnit un grup cât se poate de normal, îmbrăcat în costume tradiționale românești și având asupra lui toate accesoriile tradiționale. M-am uitat la fețele lor: erau foarte dezamăgiți. Poate că acești oameni au venit să-i ureze sincer „Sărbători fericite” parlamentarului și nu se așteaptau decât la niște nuci, mere sau covrigi. Cert este că anul acesta, Becali a anunțat că nu-i va primi pe colindatori să-i cânte în curte, ca în alte dăți. El le-a dat o pungă cu bani angajaților de la poartă, urmând ca aceștia să-i împartă, la rândul lor. Ceea ce s-a întâmplat azi la ușa patronului Stelei este o mostră clară de cum se distruge tradiția strămoșască, lucru recunoscut chiar și de Becali, care nu a fost deloc mulțumit de ceea ce se petrece în fața casei lui. „Asta e colindă? Aştia au venit la colindat? Au venit la bani, au venit cu copiii în cârcă, cu câte trei copii. Asta e, o dată pe an am pedeapsă, canon. La anul, la revedere, plec la munte, vorbesc cu toţi ăştia de la RTV, daţi în fiecare zi, de douăzeci de ori, să vadă toţi: Becali a plecat. Le dau 50 de lei de persoană!”, le-a spus Gigi Becali, supărat, jurnaliştilor de la România TV.

Colindatori, sau milogi? Bodiguarzii familiei Becali stabilesc asta…

Deși se așteptau să câștige mult mai mult cu această ocazie, unii dintre urători s-au arătat tare dezamăgiți de banii primiți. Doar 50 de lei de căciulă? Totuși, pierderea pentru colindători nu e prea mare. Cei care au bătut drumul până aici, s-au strecurat mai departe pâlcuri, pâlcuri, pe străduțele înguste din Pipera, spre vilele celorlalți bogătași, iar în cazul în care proprietarii au fost de găsit și n-au plecat să sărbătorească Crăciunul la munte sau prin Dubai, colindătorii au fost răsplătiți pentru efortul lor.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.