2.292

Ai noştri tineri la tavan se-nalţă

Din punct de vedere fizic, copiii, adolescenţii de azi şi cei ajunşi la majorat sunt mult mai bine dezvoltaţi decât erau tinerii de aceeaşi vârstă, înainte de decembrie 1989. Emanciparea […]

Din punct de vedere fizic, copiii, adolescenţii de azi şi cei ajunşi la majorat sunt mult mai bine dezvoltaţi decât erau tinerii de aceeaşi vârstă, înainte de decembrie 1989. Emanciparea socială postrevoluţionară, multitudinea de oferte pentru învăţătură şi petrecerea timpului liber, dar şi diversitatea produselor alimentare intrate pe piaţă au dus la modificari ale parametrilor fizici ai elevilor. E suficient să compărăm fotografiile a două clase de liceu, una din urmă cu două decenii şi alta de astăzi, ca să constatăm diferenţa.

Predispoziţia genetică…

Dacă ar fi să judecăm strict după meniul din epoca de aur, când populaţia obişnuită vedea din an în Paşti o bucăţică de carne sau un ou, cât de mic, şi ce oferă astăzi magazinele de profil, am spune simplu că înainte, oamenii erau cam subnutriţi, ceea ce nu este departe de adevăr.

Şi iată, acum, având de toate, tinerii noştri cresc într-o zi cât alţii în zece. Specialiştii cred că modificarea staturii tinerilor ar putea fi cauzată nu numai de cantitatea, ci şi de structura chimică a alimentelor. Mecanismul este asemănător cu acela care duce la dezvoltarea rapidă a puilor de crescătorie sau a legumelor, pusă deseori pe seama „chimicalelor”.

„Într-adevăr, tineretul din ziua de azi este mai înalt decât în trecut, spune dr. Larisa Caradjova, medic specialist endocrinolog. Însă creşterea în înălţime are loc, în primul rând, în funcţie de predispoziţia ereditară. Apoi intervin factorii predispozanţi, cum ar fi alimentaţia, practicarea unui sport sau standardul de viaţă crescut. Toate acestea s-ar putea să ducă la o creşterea a taliei tinerilor, mai mare decât a fost acum 10-20 de ani. Adolescenţii care provin dintr-o familie cu ambii părinţi de 1,60 m, nu vor creşte niciodată peste 2 metri înălţime, chiar dacă fac sport sau mănâncă bine.”

 …și păpica

Se ştie că în timpul pubertăţii se desăvârşeşte norma de creştere şi de diferenţiere a organismului. Pubertatea este mai precoce în zonele şi în colectivităţile care au un standard de viaţă mai ridicat. „Alimentaţia este un factor primordial pentru creştere. Această creştere în înălţime o au, de regulă, adolescenţii care mănâncă bine, care provin dintr-o familie cu venituri peste medie. Tinerii de acum, pe care îi vedem că au masa musculară dezvoltată şi sunt mai înalţi, îşi permit cantităţi de proteine şi de vitamine pe care în urmă cu 15-20 de ani nu şi le puteau permite.”

Dacă raportul între greutate şi talie este proporţional sau se apropie de valorile normale, tinerii respectivi sunt în regulă. Însă dacă au crescut 2 metri şi dezvoltarea segmentelor corporale este disproporţionată, iar greutatea, necorespunzătoare, ne gândim deja la o patologie endocrină, la gigantism sau la acromegalie şi trebuie neapărat consultat un medic endocrinolog.

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.