4.374

Ciubote cu…mentă

Cică trăia demult, demult, o fată frumoasă, cu ochii verzi și părul negru. Se numea Diana. Era săracă, dar mintea o avea ageră și sufletul bun ca apa rece de […]

Cică trăia demult, demult, o fată frumoasă, cu ochii verzi și părul negru. Se numea Diana. Era săracă, dar mintea o avea ageră și sufletul bun ca apa rece de izvor pentru un însetat. Într-o seară, pe când spăla rufele la râu, un drumeț rătăcit s-a apropiat de ea și i-a cerut ajutor. Nu știa încotro s-o apuce spre cel mai apropiat târg, era ostenit și părea bolnav. Sărmanul, avea picioarele pline de răni, de cât drum străbătuse și buzele arse de soare.

Diana i-a dat apă să bea apă direct din palmele ei. Străinul a sorbit cu nesaț, apoi a spus:

-Mulțumesc. Să mă ierți, dar n-am mâncat de zile întregi și mă dor măruntaiele, parcă mă taie un cuțit înăuntru.

Fata l-a dus acasă la ea, i-a dat o bucată de pâine și i-a făcut un ceai dintr-o plantă ciudată, de culoarea ochilor ei, plantă care creștea numai prin locurile acelea. Era mentă. Omul a băut și durerea a pierit. Diana i-a pus câteva frunze și în opinci.

A doua zi, călătorul se simțea mult mai bine. Înainte de a pleca, i-a cerut tinerei câteva frunze aromate, ca să aibă pentru drum.

-Ia-le pe toate, i-a spus fata. Eu mai am. Noi spunem că e iarbă sfântă, e darul venit de la Cristos. Bărbatul i-a mulțumit și a purces în lume, ducând cu el minunea aromată, povestind și altora despre virtuțile ei și despre Diana, fata cu ochii ca menta.

Planta este cunoscută încă din antichitate pentru însușirile ei terapeutice. Grecii și romanii o foloseau la bucătărie, în salate, dar și ca remediu în diferite boli de stomac, intestine, diaree, la febră sau dureri de cap.

Pe vremuri, nu exista gospodărie țărănească fără mentă în grădină sau la streașina casei. Bărbații, dar și femeile de pe la sate, și-o puneau în ciubote pentru ca pasul să le fie ușor și drumul lin. Planta mai este cunoscută și sub denumiri ca: mintă creață, diana, ferenț, camfor, iarbă neagră, izmă, izmă bună, etc.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.