28.437

Câini arși de vii după ce au salvat un copil

Moartea copilului Ionuț Anghel a declanșat un veritabil cutremur în societatea românească, atât în sufletele celor revoltați că în secolul XXI este posibilă o asemenea tragedie, cât și în sufletele […]

Moartea copilului Ionuț Anghel a declanșat un veritabil cutremur în societatea românească, atât în sufletele celor revoltați că în secolul XXI este posibilă o asemenea tragedie, cât și în sufletele iubitorilor de animale. De cinci zile, cele două tabere nu mai prdidesc sa își arunce vorbe de ocară, amenințări, să rupă tastatura calculatorului pentru a-și impune punctul de vedere. În seara asta, disputa va coborî în stradă odată cu „mitingul pentru Ionuț”. Duminică este anunțat un alt miting, în Parcul Izvor, tot pe tema câinilor. Primarul Oprescu a anunțat întrebarea care va fi pusă la Referendum în privința eutanasierii câinilor nerevendicați în termen de șapte zile. În „laboratoarele de imagine” ale oamenilor și partidelor politice se cântărește atent situația, pentru a vedea cum poate fi exploatată mediatic.

Cu ani în urmă, organizații de protecția animalelor au avut inițiative pentru ajutorarea copiilor bolnavi psihic prin punerea lor în contact cu câinii maidanezi. Proiectul nu a fost încurajat și susținut.

De-a lungul timpului, am întâlnit cazuri în care câinii comunitari au salvat oameni de la moarte. Astăzi, când bucureștenii, și nu numai ei, se pregătesc să spună „Da” uciderii câinilor ne amintim de o poveste petrecută, în urmă cu mai mulți ani, într-unul din cartierele de la marginea capitalei, când doi câini au fost arși de vii după ce au salvat un copil căzut într-o gură de canal. Cineva a turnat benzină peste ei, când dormeau, și le-a dat foc.

Arşi de vii

Într-o seară, câţiva locuitori din Prelungirea Ghencea au auzit urlete şi lătrături. Un puinadru pătat care se pripăşise în zonă de ceva vreme scheuna îngrozitor în timp ce încerca să deschidă cu labele din faţă uşa blocului. El alerga apoi spre un loc viran, unde se jucau de obicei copii. Un locatar a avut inspiraţia să-l urmărească. Animalul observase că unul dintre copiii din bloc căzuse într-un tub de beton pentru canalizare şi nu mai putea să iasă. Băieţelul a fost salvat în ultimul moment de vecinii alertaţi de maidanez. Întâmplarea n-a fost dată uitării şi locatarii blocurilor l-au îndrăgit cu toţii pe câine. Îi dădeau de mâncare, îl mângâiau, ba chiar i-au construit şi o cuşcă. Printre iubitorii de animale din blocul respectiv locuia însă şi un cetăţean care nu suporta câinii. Aşa că l-a trăsnit o idee: s-a furişat cu o sticlă de benzină în mână şi a turnat-o pe bietul căţel în timp ce dormea liniştit la uşa blocului, alături de un alt maidanez aciuat acolo. A scăpărat un chibrit şi le-a dat foc. Scena terifiantă ce a urmat şi uretele aproape omeneşti ale sărmanelor animale, transformate în torţe vii, au adunat din nou lumea în stradă. Câinii se tăvăleau pe jos de durere. Într-un târziu, cineva a aruncat peste ei o pătură. În scară mirosea a carne arsă. Au fost sunaţi cei de la Colţ Alb, care i-au luat şi le-au dat îngrijirile necesare. Cu toate eforturile depuse, căţeii au murit, amândoi în aceeaşi zi.

EM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.