10.669

Până la Vodafone, te mănâncă sfinții!

Era cat pe-aci sa renunt la abonamentul Vodafone, dintr-o prostie. De ceva vreme ma tot gandeam sa schimb telefonul obisnuit, Samsung, luat anii trecuti cu numai 15 lei, la abonamentul […]

Era cat pe-aci sa renunt la abonamentul Vodafone, dintr-o prostie. De ceva vreme ma tot gandeam sa schimb telefonul obisnuit, Samsung, luat anii trecuti cu numai 15 lei, la abonamentul de 8 euro lunar, cu un Smartphone, mai ales ca pe acesta, reteaua de telefonie mobila il ofera gratuit, daca mai upgradezi abonamentul actual cu o suma de vreo 8 lei, dar iti si da mai multe minute, SMS-uri gratuit in orice retea, etc.

Zis si facut! M-am dus in Feeria Baneasa, la unul dintre magazinele partenere cu Vodafone si le-am explicat ca vreau sa schimb telefonul vechi cu cel nou. Destul de amabili, cei de acolo mi-au prezentat oferta, asa ca m-am ales cu un Smart mini, despre care si pe net sunt numai referinte favorabile. L-am butonat ceva vreme, asa cum face oricine isi ia un telefon nou, curios sa aud cum suna, in primul rand.

Numai ca nu prea…cânta. M-am uitat in lista de melodii, le-am incercat pe fiecare in parte, am studiat instructiunile, am dat de butonul din lateral pana ce pe LCD-ul lui a aparut potentiometrul liniar care indica volumul maxim. Degeaba. Telefonul meu se incapatana sa scoata un piercăit anemic, de parcă aș fi avut vată în ambele canale auditive.

Nu-mi venea sa mai bat drumul inapoi la magazinul de la care il luasem, dar nici sa raman cu telefonul, care abia suspina, nu-mi dadea mana. Daca acasa, in linistea ambientala, abia cârâia, cum s-ar fi auzit in masina, sau in Carrefour, spre exemplu?!

Plin de insatisfactia de a fi cumparat un lucru necorespunzator, am purces, asadar, la magazinul partener Vodafone. Aici, coada, lume venita sa-si incarce, sa-si descarce, sa plateasca, sa incheie, sa contracteze, sa intrebe. Ca de obicei. Cei doi angajati nu mai pridideau cautand sa-i multumeasca pe toti.

Printre clienti, era unul, săracul, cu o gaura in gat. Cancer. Vorbea la un fel de microfon pe care si-l apropia din cand in cand de corzile vocale. In ciuda handicapului, avea un chef teribil de vorba si de cerut informatii referitoare la promotiile desfasurate de Vodafone. Vocea metalica a individului, ca de robot din Razboiul Stelelor, se potrivea perfect cu noile tehnologii si device-uri afisate, astfel ca pentru cateva fractiuni de secunda am avut impresia ca am ajuns fara sa vreau in viitorul indepartat. Sosit aici, insa, mi-ar fi trebuit un timp de acomodare, pentru a nu cadea victima progresului tehnologic.

Intr-un final, cand pasagerul navetei Entreprise si prietenul sau au terminat de contractat noul abonament la Vodafone, mi-a venit si mie randul. Incercand sa fie amabili, dar si sa-mi rezolve problema, – caci era o problema!- cei doi angajati s-au straduit din rasputeri sa seteze telefonul ca sa sune „omeneste”. Au desfacut alt telefon identic, l-au pus si p-ala la incercare. Pircăia la fel. Abia se auzea. De parca n-ar fi mancat in viata lui curent din incarcator. E ca si cum ti-ai lua un ceas desteptator, iar acesta ti-ar canta un cantec de leagan dimineata, pe o voce lasciva.

Dupa mai multe incercari nereusite, cei doi si-au dat verdictul:

– N-avem ce sa-i facem, atata poate el sa cante!

– Pai cum, frate?, am replicat. Ca sa-l aud, am nevoie de o proteza auditiva. Altfel, voi fi nevoit sa-l tin intr-o cratita mare, să aibă ecou. Asa îmi punea mama, pe vremuri, ceasul desteptător.

Băieții s-au uitat la mine ca țapii la lună. Erau prea tineri ca să știe de faza cu ceasul deșteptător și ecoul din oală.

Telefonul Smart mini e frumos. Am ales unul alb cu negru, nu-mi venea sa renunt la el. Sunt eu ingaduitor cu oamenii care nu se aud, d-apoi cu cun biet minitelefon! Mai exista varianta sa cumpăr unul mai dichisit, Smart 3. Mai trebuia sa achit insa 200 de lei. Fie, numai sa se auda cand suna. Nu cred ca e o pretentie prea mare.

In fine, desface vanzatorul si o astfel de minune a tehnicii, dar nici acesta nu parea prea vioi. Am plecat dezamagit de la magazin, cautand sa ma impac cu ideea ca in viata trebuie sa te mai lasi si batut, iar cand doua persoane iti spun ca telefonul suna absolut normal, inseamna ca ai tu o problema auditiva! Deci, eu sunt surd, nevasta-mea e surdă, copilul nostru la fel. Câinele n-a fost în stare să-mi spună dacă aude sau nu, iar motanul mi-a arătat orificiul de sub coadă când l-am întrebat.

Si totusi…Urc al etaj in Feeria, la reprezentanta Vodafone si le explic celor de acolo acelasi lucru, macar sa-mi spuna daca acest telefon Smart mini functioneaza normal. Se uita și ei, il intorc pe toate fetele, apasa ca si mine pe butonul liniar. Verdictul e acelasi. Volumul e setat la maximum, deci telefonul functioneaza normal.

„Normal, dar nu se aude cand te suna cineva!”, insist. Reprezentantii ridica din umeri. Umerii ridica din reprezentanti…

Plec. Ma apropii trist de balustrada de la etaj si il pun din nou sa sune. Se aude ca din fundul pamantului. Ma intorc acasa abatut. Pe drum fac calcule, scheme, poate i-au mai ramas lui socru-miu niste difuzoare de la un televizor vechi, niste boxe. Tragem fire, tin difuzoarele in buzunare si mobilul la piept, si am rezolvat problema…

Ajung acasa suparat, dar imi mai vine o idee: Ce-ar fi sa apelez la Sfantul Google, sa vad daca n-or mai fi avut si altii problema asta? Dau la cutare „Smart mini volum scazut”. Imediat gasesc un forum de discutii de la Vodafone, unde mai multe persoane au intampinat aceeasi problema. Raspunsul pentru setarea telefonului e cat de poate de simplu. Vi-l spun si voua, poate va foloseste. Iată-l:

1. Deschideti aplicatia de apelare

2. Scrieti codul *#*#3646633#*#*

3. Du-te la tab-ul Hardware testing

4. Apasati pe audio

5. Apasati pe loudspeaker mode

6. Apasati o data pe butonul inapoi pentru a ascunde tastatura

7. Schimbati valoarea la max vol. la 160

8. Apasati pe butonul set de langa valoarea de la max vol.

9. Inchideti tot si bucurati-va de un sunet mai puternic la telefon.

(puteti face acelasi lucru la headset mode pentru volumul in casti si normal mode pentru volumul in timpul apelului)

Si am rezolvat, gata! Singur. Cei de la magazinul partener cu Vodafone m-au asigurat ca „sunt unicul client care am venit la ei cu o asemenea problema”.

Nu stiu cum au facut altii, dar daca aveti vreun necaz, cautati mai intai pe Google. Va scutiti de neplaceri, de grimasele vanzatorilor si incapacitatea lor de a raspunde nevoii clientilor.

Razvan Mateescu

Comments

comments

Razvan Mateescu

Despre Razvan Mateescu

este autorul a peste 1000 de reportaje publicate pe parcursul a două decenii în presa scrisă, în cele mai importante cotidiene centrale. A colaborat la mai multe publicații bucureștene cu articole pe teme de credință, societate, turism, oameni deosebiți. În anul 2006 jurnalistul a primit, împreună cu soţia lui, Dana Fodor, premiul pentru Faptul Divers Pozitiv.