6.006

Când personajele de la desene animate te sună de ziua ta

N-avea trei ani când băiatul meu urmărea la televizor desenele animate de pe postul Animax. La Cartoon Network a ajuns puțin mai târziu, pe la patru ani. Nu-l lăsam paișpe […]

N-avea trei ani când băiatul meu urmărea la televizor desenele animate de pe postul Animax. La Cartoon Network a ajuns puțin mai târziu, pe la patru ani. Nu-l lăsam paișpe ore, dar nici nu-l luam cu forța din fața micului ecran. Așa a putut vedea desenele cu bursucica Frances, cu Angelina balerina, Marta vorbăreața, porcușorul Slim sau Asha, fetița care era pasionată de computere.

Andrei se uita la filme, reținea subiectele, le discutam după, dar, în mod curios, era absolut fascinat de…genericul de final. N-am înțeles niciodată de ce. Întotdeauna, la sfârșit, o voce (de obicei a unui actor care dublează vreun personaj din desenul animat) anunță numele celor care au „făcut” glasurile. Îi știa pe Florian Silaghi, pe Gabriela Codrea, pe Carina Chereji, de parcă erau prietenii lui de joacă. Era așa de serios când mă anunța cu gurița lui dulce și frumos mirositoare ca o chiparoasă:

-A fost un desen cu Florian Silaghi.

Andrei si Ioana Dagău (Belle) din Frumoasa și bestia.

-Ei, lasă-mă! Pe bune?

-Da. Și în el era și Ioana Dagău, dar nu avea rol principal, era un cățel, am cunoscut-o după lătrat…

Nu numai că știa pe de rost numele actorilor de la Zone Studio Oradea, dar reușea să le și ghicească. Cum? Habar n-am. Îl auzeam că țipă: „Muchinuțoo, iar a fost Ioana Dagău!”.

Mă uimea, nu-mi venea să cred. Am presupus că recunoștea o anumită voce, pentru că, la majoritatea desenelor la care se uita el, actrița principală era Ioana.

-De unde știi tu că Porcușorul Slim e vocea Ioanei?

-Știu eu…, zicea omulețul, în timp ce distrugea temeinic, cu un ciocănel, o mașinuță  de la IKEA.

Mi-a venit apoi o idee. Ce-ar fi s-o caut pe Ioana pe Facebook? Și-am găsit-o. Am vorbit cu ea, i-am explicat. S-a bucurat. Nici ei nu-i venea să creadă.

Când băiatul a împlinit patru ani, am rugat-o să ne sune și să ceară cu Andrei. Nu era minunat să-i zică „La mulți ani” chiar bursucica Frances, porcușorul Slim, Mowgli, Lola sau Marta vorbăreața? Ce bucurie pe sufletul unui pici! Nici nu vă puteți imagina cât de frumos a fost!

Actrițele s-au pus la mintea mea și…l-au sunat. Andrei a încremenit:

Actrita Ioana Dagău.

-Oaau, Muchițo, vorbesc cu Marta în persoană! Și cu Frances…E și Mowgli. Toți sunt…

S-a intimidat, s-a bălbâit, s-a fâstâcit, nu mai știa ce să spună. (Fetele, dragile de ele, făceau în toate felurile la telefon, lătrau, mieunau, râdeau…) Eu mă distram copios privindu-l pe cel mai iubit dintre pământeni cum se îmbujorează și cum clipește nedumerit:

-Dar de unde au știut numărul tău de telefon?

Timpul a trecut, Andrei a înțeles perfect că actorii de la Zone Studio Oradea își „pun” vocile peste cele ale personajelor de la desene animate, adică…traduc în limba româna ceea ce spun ele în engleză. Mă rog, cu aproximație.

Așa a făcut cunoștință și cu Bucșă, (alias Valentin Uritescu) de la Mașinuțe (Carrs). Ne-am întâlnit cu actorul, pe care eu îl iubesc tare mult, la Universitate. I-am povestit că Andrei doarme cu Bucșă pe pernă și uneori i se imprimă pe obrăjor, ba o roată, ba carburatorul ori un far…Au făcut cunoștință. Era așa de fericit, copilul!

Sâmbătă l-am dus la „Frumoasa și bestia”. Actorii Teatrului Regina Maria din Oradea veniseră pentru un spectacol din cadrul Festivalului Internaținal deTeatru pentru copii. Avea ocazia să-i vadă pe Ioana Dagău (Belle) și pe Florian Silaghi (Bestia) în carne și oase. La sfârșitul spectacolului, Andrei s-a urcat pe scenă ca s-o caute și să-i vorbească. N-am crezut că va avea atâta curaj. Dar a avut. De atunci, numai despre asta povestește tuturor. Aaa, și e foarte mândru de mașinuța pe care a primit-o cadou de la Belle: un Bugatti în miniatură.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.