3.243

După sor-mea strigau jidanca și aruncau cu pietre

9 octombrie. Ziua în care evreii, care au trăit holocaustul, încă simt durerea și spaima de atunci. Azi, cei care mai sunt în viață, își amintesc prin ce au trecut […]

9 octombrie. Ziua în care evreii, care au trăit holocaustul, încă simt durerea și spaima de atunci. Azi, cei care mai sunt în viață, își amintesc prin ce au trecut când au fost forțați să părăsească Basarabia și Bucovina și au fost deportați în Transnistria. Alungați, huduiți, batjocoriți, înghesuiți în trenurile groazei și duși în necunoscut… 

Iată ce și amintește un martor al acelor vremuri tulburi. Se numește Radu Iosif Gladin și are 89 de ani. L-am întâlnit, zilele acestea pe strada Plantelor. Se ducea la farmacie. „Aici locuiesc de-o viață, în cartier, aproape de Templu Coral. Am văzut multe. Am înghițit multe. Eu eram un copil în timpurile alea. Pe tata l-au bătut unii până l-ai schilodit, nici măcar nu erau legionari, domnule, erau niște derbedei. Vă spun: românii se luau unul după celălalt, fără să ne cunoască, fără să știe că nu am făcut niciun rău…După sor-mea, Sonia, strigau: jidanca, jidanca și aruncau cu pietre. Era o fată așa de frumoasă, așa de dulce! I-au spart capul într-o zi când se ducea la liceu, la Matei-Basarab. A venit plină de sânge acasă, plângând la mama că ea nu mai vrea să fie evreică. Ce mai plângea, săraca Sonia. Mama i-a spus: și cum să fii altceva, dacă tu așa te-ai născut? Au trecut atâția ani, lucrurile s-au mai schimbat. Dar durerea a rămas.”

Cu prilejul Zilei Holocaustului în România, sunt organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică. Această zi a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

În anul 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a numeroşi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

În București, pe o suprafaţă de 2.894 mp au fost ridicate cinci construcţii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Ţiganilor şi Coloana. Iniţiativa realizării monumentului a aparţinut Ministerului Culturii şi Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România şi a consultărilor cu reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ai Comisiei Wiesel şi ai supravieţuitorilor Holocaustului. Monumentul a costat 17 milioane lei, bani plătiţi de Ministerul Culturii.

În primavara anului 1944, peste 6000 de evrei din județul Bistrița-Năsăud au fost deportați în Germania. Dintre aceștia, doar 700 au mai rămas în viață și au reușit să se întoarcă acasă. Ceilalți au murit în camerele de gazare, înfometați, uciși de boli sau de gardieni.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.