2.832

Lenea: arta de a nu face nimic

Cine vrea să pătrundă într-un univers fantastic și bizar, îi recomand cu simpatie cartea  „Lenea”, scrisă de Victor Martin și apărută la editura MJM în colecția „Science Fiction”. Autorul ne […]

Cine vrea să pătrundă într-un univers fantastic și bizar, îi recomand cu simpatie cartea  „Lenea”, scrisă de Victor Martin și apărută la editura MJM în colecția „Science Fiction”.

Autorul ne prezintă un alt fel de Pământ, unde o lege a inactivității stă să capteze toată atenția și să răstoarne scara de valori cunoscută până atunci de personajele cărții (și de noi, oamenii, n.r.). Este o lume în care mulți dintre cei care trăiesc acum pe Terra s-ar simți fericiți, împliniți.

Pentru că munca este strict interzisă! Pedepsită. Lenea se instaurează prin lege pe Pământ, iar cei care sunt prinși că muncesc devin ilegaliști și vor fi vânați de forțele de luptă împotriva celor ce muncesc.

„Luăm o pauză. Legea ne permite și, dacă stau să mă gândesc, chiar ne obligă la o perioadă de inactivitate. Abia aștept să mă văd în patul meu, în camera mea, cetate a indolenței. Statul între patru pereți e o victorie pe care o voi reputa împotriva cultului acțiunii. Voi exersa arta de a nu mai face nimic.” (fragment din carte)

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.