3.146

Părinții muncesc, copiii beau alcool

Adolescenții şi-au părăsit maşinuţele, păpușile, consolele de joc și toarnă băutură în ei. Că imită adulţii sau filmele din occident, nu are nici o relevanţă. Cert e că sub influenţa […]

Adolescenții şi-au părăsit maşinuţele, păpușile, consolele de joc și toarnă băutură în ei. Că imită adulţii sau filmele din occident, nu are nici o relevanţă. Cert e că sub influenţa nefastă a alcoolului, un puşti de 15-16 ani pierde controlul definitiv, dacă nu este ajutat de cei din jur să renunţe la acest viciu.

Nu cu mult timp în urmă am întâlnit cinci tineri care fumau și beau „la păturică” în pădurea Băneasa. Cel mai mare dintre ei nu cred că avea 16 ani. Când am ajuns acolo, poșteau o sticlă mare de votcă. În jurul lor, numai cutii de bere Stela Artois. Goale.

Erau atât de beţi, încât n-ar fi putut spune dacă ne aflam în Bucureşti, Galați sau pe Lună. Nu m-aș fi apropiat de ei dacă nu recunoșteam pe cineva. Era Diana, fiica unei prietene. De abia a împlinit 14 ani în iulie. Am fost la ziua ei. Părinții sunt oameni extraordinari, foarte ocupați, e drept, muncesc non-stop ca odrasla să aibă de toate. Iar ea…?

-Salut! Bună-i votca aia, nu?, zic.

-Foarte! Avem și Bitter. Și Gin Tonic din rezerva imperială. Hă! Hă! Hă! Vrei?, mă îmbie un șmecheraș frumușel foc, dar extrem de turmentat.

Mai sunt pe fund vreo două înghiţituri. Nu mă ating. Bleah! Ficatul mi se întoarce ca un om în somn, pe partea cealaltă. Și simt durerea.

Mă apropii pe Diana. Îi este rău, abia se abține să nu vomite.

-Fată! Cum te duci acasă așa? Ce-or să zică ai tăi?

Puștoica mă privește de parcă s-ar uita la mine printr-un ochean luuuung. Apoi se prinde cu brațele de-un copac și dă drumul cățelei:

-Da’ tu cine eşti? Mama răniţilor? Ce te interesează? Suntem mari şi facem ce vrem. Tata ştie că beau. Hâc! Care-i treaba? N-are voie omu’ să chiulească de la ore şi să vină la verdeaţă?

Apoi tace brusc. E palidă rău. Se învârte toată pădurea cu ea.

-Opriți, naiba, copacii ăștia, că amețesc!

Bitterul nu prea i-a priit. În amestec cu berea și cu Ginul e un fel de TNT pentru o copilă de 14 ani. Nu mai poate vorbi şi stă aşa, cu capul într-o rână, privind fix într-un punct anume.

-Beeei, care chemi un taxi? Că m-a cam luat flama la nervii capului, se aude o vocea dogită ascunsă sub un rucsac. E o fetișcană blondă tolănită pe pătură. Alta vomită cu răspundere trei metri mai încolo.

Un băiat scoate un Iphone de ultimă generație și după vreo paișpe încercări eșuate reușește să formeze un număr de telefon.

„Prea devreme au început copiii ăștia să bea”, îi spun lui Răzvan care mă trage de mână, să plecăm mai repede.

I-am lăsat acolo, încercând să-mi amintesc ce făceam eu la vârsta lor. N-am izbutit. Eram prea tristă. Când am ieșit la șosea, venea și taxiul…Ce bine!

În România, media anuală a consumului de alcool este de peste 15 litri pe cap de locuitor, în timp ce în Uniunea Europeană (UE) este de 12 litri, conform raportului publicat de OMS. Datele organizației mai arată că mai bine de două milioane de români beau alcool în exces, astfel că 70% din cazurile de violență în familie și aproape jumătate din cazurile de crimă sunt cauzate de băutura peste măsură.

Conform OMS, excesul de alcool ucide mai mulți oameni decât SIDA și tuberculoza la un loc. Aproape 100 de români mor anual, în medie, din cauza băuturii! 47% dintre băieții de 15 ani recunosc că au băut de cel puțin două ori în viață. Doar 18% dintre adolescentele românce au povestit că au consumat alcool de cel puțin două ori pâna la momentul intervievării.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.