3.903

500.000 de vaci bălțate românești vor face pușcărie în China

VIER PFOTEN se opune categoric mega proiectului de a exporta a 500.000 de vaci Balțate din România în China. „O călătorie de peste 15.000 km pe durata a câteva luni […]

VIER PFOTEN se opune categoric mega proiectului de a exporta a 500.000 de vaci Balțate din România în China. „O călătorie de peste 15.000 km pe durata a câteva luni înseamna o tortura inimaginabilă și inacceptabilă pentru animale”, a spus Gabriel Paun, Director de Campanii al VIER PFOTEN Internațional.

Guvernul a aprobat în ședința din 20 noiembrie memorandumul pentru exportul a peste 500.000 de vaci vii din rasa Balțata româneasca în China. Primul transport ar urma să înceapă deja în ianuarie 2014. Acest memorandum a fost semnat în contextul în care saptămâna aceasta are loc la București întâlnirea prim-miniștrilor din China – Europa Centrala și de Est și Forumul Economic China-Europa Centrala și de Est.

Transportul animalelor vii pe distanțe lungi este un subiect controversat în Europa și la nivel mondial. Nu întâmplator nicio altă țară din Europa nu exporta vaci vii tocmai în China, țara situata la peste 8.400 de mile marine (peste 15.000 km), reprezentând o durata de câteva luni de calatorie pe mare. „Transportul pe distanțe lungi presupune un disconfort teribil pentru vaci, care adesea se soldează cu accidente și mortalitate ridicată. Vorbim despre un număr de peste 500.000 de vaci, deci despre o mega suferința. Guvernul României are datoria de a preveni suferința animalelor prin stoparea acestui memorandum total aberant. China trebuie sa își aleagă vacile de lapte din țarile învecinate”, a adaugat Paun.

Pe lânga transportul de lungă durată, care reprezintă principala problemă de bunastare a animalelor, balțatele românești care vor supraviețui calatoriei vor fi trecute cel mai probabil la un sistem de creștere intensiv, în spații închise. „După o tortură de durată, pe vapor, balțatele românești vor face și pușcarie în China. Cu ce au greșit bietele animale?” a încheiat Paun.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.