8.747

Cum să fentezi echipajele poliției cu stația radio de pe mașină

Ultima distracție în interiorul mașinii noastre o constituie stația radio pentru Auto Team, cu antenă de-un metru și jumătate. Cum nu știți ce-i aia? Aparatul ăla, special, prin care comunică […]

Ultima distracție în interiorul mașinii noastre o constituie stația radio pentru Auto Team, cu antenă de-un metru și jumătate.

Cum nu știți ce-i aia? Aparatul ăla, special, prin care comunică șoferii profesioniști pe șoselele scumpei noastre patrii, Republica Semiprezidențială România. Bine, nu le folosesc numai ei, ci și cei care vor să se asigure că pe drum nu se întâlnesc cu echipajele poliției rutiere sau economice. „Prrrrr, șșșșșșș, jjjjjj. Salut! Un coleg mă ajută și pe mine? E ceva pe Calea Moșilor?” Cam așa se aude la noi.

De când avem stația asta, aflăm tot felul de chestii interesante. Șoferii se anunță unul pe celălalt: ba că e un control pe bd. Iancu Nicolae, ba că e un radar într-un Logan roșu, pe Centură, sau că e un accident pe Ștefan cel Mare și trebuie să ocolim zona.

Tiii, ce șmecherie minunată! Trăiască ea și mama ei! Nici muzică nu mai ascultăm pe drum. Ce muzică? Fleacuri!

Dacă tot nu conduc mașina familiei, stau cu urechea ciulită la ce vorbesc „colegii”, că așa-și zic ei. Unul îl anunță pe altul că au ieșit „fetițele” de la Casa Albă la produs. Cât e scorul? Între 35 și 150 vine și răspunsul. Cu gâjâielile obișnuite.

Nu funcționează un semafor pe Moșilor? Afli de la colegi. E aglomerație pe Șoseaua Nordului? Nu-i bai, ocolești. Băieții isteți știu. Ai furat lemne cu camionul din Pădurea Băneasa și vrei să treci neobservat de poliție? Folosești aparatul: Jjjjj, bjjjjj. Colegii te vor ajuta dacă e vreun echipaj pe drum. Oameni suntem!

Nu ai nevoie nici de GPS. Dă-l încolo! N-ai habar unde e strada Condeiului? Hârâi puțin la aparat și întrebi colegii. Tre` să știe careva.

Ia fiți atenți aici:

-Șșșșș, gjjjjj. E cineva pe Virtuții? Mă aude cineva? Gjjjj, biiiijjjjj, lijjjj.

-Vjjjjjjjjjj. Te aud colega. Sunt pe Virtuții. E liber. Bjjjjj.

-Merci! Jjjjjj.

-Bjjjj, beeei, care ai un carburator bun, de Dacie. Colegii, m-auziți?

-Zzzzz. Am eu, colegu`. E reparat, dar funcționează „țais”. Brrrrrrrr!

-Vvvvvzzzz. O probă de stație vreau și eu, mă ajută vreun coleg?

-Jjjjjj. Da, colegu`, te aud bine. Șșșșș, mai mișcă din butoanele alea, s-or fi înțepenit! Jjjjjj.

Răzvan e foarte mulțumit de jucăria lui. Îi strălucesc ochii ciudat, ca atunci când s-a întâlnit prima dată cu părintele Internetului, academicianul Arto Salomaa din Finlanda. Ia și el microfonul, își drege nițel vocea, emoționat, și-și încearcă norocul:

-„Gjjjj, mjjjjj, stâjjjj, e vreun coleg pe Șoseaua Alexandriei?” (noi suntem pe Pipera-Tunari, dar ce mai contează!)

Fâs. Nu-i răspunde nimeni. Doar jâjâieli și voci sparte, împrăștiate. Nu înțelegem nimic. Dacă nu merge aparatul?

-Încearcă tu, Muchițo, sugerează, Andrei, fiul nostru.

Iau microfonul:

-Jjjjjj. Bună ziua! Un coleg, mă ajută și pe mine? Sunt pe Pipera-Tunari… Vjjjj, Brrrr.

Imediat, doi colegi se „calcă” unul pe celălalt pe vorbe:

-Zzzzz. E liber, coleguța, zice unul. Drum bun! Pe unde ești exact? Vjjjjj.

-Liber, dar aglomerat, colega, e barieră, ai grijă!Gjjjjjj, ssssss, completează altul extrem de amabil.

Sunt fericită! Mi-au răspuns colegii! Ce mișto! Mai vreau!

Însă my husband îmi smulge microfonul din mână.

-Hm. Ce te hlizești? Au auzit că e voce de gagică și d-aia… De acum înainte tu să vorbești la stație. Dar numai în interes de serviciu, mi-a zis Răzvan în timp ce semnaliza hotărât la dreapta.

Invidios, nu?

Dana Fodor Mateescu

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.