12.011

Vise din cauza lui Mihail Bulgakov?

Azi-noapte am avut două vise ciudate. În primul apărea Liviu Ciulei, care era îmbrăcat într-un halat alb. Îmi făcea o cafea, la cană, cu fierbătorul. Mirosea extraordinar, și nu mai […]

Azi-noapte am avut două vise ciudate.

În primul apărea Liviu Ciulei, care era îmbrăcat într-un halat alb. Îmi făcea o cafea, la cană, cu fierbătorul. Mirosea extraordinar, și nu mai puteam de poftă. El îmi explica ceva, dar nu auzeam deloc ce, era amuzant, râdea, mă mângâia pe obraji. Și îmi era teamă să nu se prindă că nu înțeleg ce spune.

Al doilea vis m-a plimbat la Muzeul Holocaustului. Nu știu din ce oraș sau țară. Eu și Răzvan voiam să intrăm, iar nenea Șoifer, portarul, nu ne lăsa:

-Numai dacă știți idiș, știi idiș?

-Nu, nu știu, i-am zis plângând. Mă, da` urlam, nu mă-ncurcam!

-Atunci nu intri!

Și mi-a arătat un număr lung scris pe zidul din față:

-Uite, ăsta e un tatuaj de pe un braț evreiesc.

Am încercat să rețin cifrele, dar…le-am uitat. Tristă, am plecat și, când să ies din muzeu, fetiță blondă, blondă, ariană de tot, cu ochi albaștri, m-a rugat să mă joc cu ea. Avea o minge roșie. Răzvan mi-a spus:

-Evreică așa bălană?

Și m-am trezit.

Dimineață, în timp ce scotoceam printr-un dulap, mi-am amintit de vise și i le-am povestit lui Răzvan.

-Ce carte citești în momentul ăsta?, mă întreabă fără vreo legătură.

-Acum? Niciuna. Caut o oală verde…

-Haide, domne!! Parc-ai fi tac-tu, așa răspunzi!

-Bulgakov. Cupa vieții…ce treabă are cu ce visez?

-Are!, mai zice soțul deștept și iese triumfător din bucătărie, de parcă ar fi luat primul examenul de admitere la fizică, la Măgurele.

Am rămas nițel umită, dar în clipa aia, jur că semăna la mutră cu Șoifer, portarul care nu m-a lăsat să intru la Holocaust.

Dana Fodor

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.