14.360

EXCLUSIV: Povestea din spatele clipului Impodobeste mama, bradul

Nu cred că e vreun român care să nu-și aducă aminte de faimosul videoclip al lui Fuego, „Impodobește, mamă, bradul!”. Acea filmare a fost realizată în casa părinților mei, din […]

Nu cred că e vreun român care să nu-și aducă aminte de faimosul videoclip al lui Fuego, „Impodobește, mamă, bradul!”. Acea filmare a fost realizată în casa părinților mei, din strada Elie Carafoli, din București, în urmă cu vreo 10 ani. Dar eu nu pot să văd acest videoclip! Mi-e greu, am senzația că toată lumea de pe pământ stă cu genunchii pe pieptul meu.

Când trăia, mama mea, Viorica Amelia Mateescu, era o persoană foarte sociabilă, și nu știu cum, reușise să se împrietenească, într-o zi, cu Paul Surugiu, adică Fuego. Acesta i-a făcut o vizită și, când a văzut că în vila din anii 40 există și un șemineu, i-a venit ideea cu videoclipul. Mama era fericită, cum n-o mai văzusem demult.

-Răzvănel, vine Fuego să facă un videoclip la noi! Poate îl vede și fratele tău televizor și își aduce aminte de mine…

Dana și șemineul care nu mai încălzește pe nimeni.

Noi am fost trei frați, dar cel mai mare s-a prăpădit. Mijlociul însă nu mai dăduse pe la părinți de ani de zile, se certase urât cu ei, le făcuse viața amară. Mama plângea la ore fixe, mai ales când îl vedea pe Fuego, pe care-l compara, în inima ei, cu fiul care o respingea.

Era un început de decembrie. Îmi amintesc că la filmare am fost și eu cu Dana, am ajutat la producerea de scârțimuș (polistiren) pe post de fulgi de zăpadă, am dus paharele, am pus de cafea. Cu Irina Loghin și cu Gheorghe Turda n-am prea vorbit, erau concentrați la ceea ce aveau de făcut. În imagini apare și câinele mamei, un coker spaniel pe nume Terry, a murit săracul.

M-am uitat la mama. În momentul în care începea melodia, izbucnea într-un plâns sfâșâietor, dar n-o auzea nimeni, pentru că volumul muzicii era dat aproape la maximum. Când opreau filmările, pentru indicații regizorale, mama își ștergea lacrimile și odată zâmbea, să nu observe Fuego.

În videoclip, Fuego era la picioarele mamei lui, adică Irina Loghin, și-i cerea iertare. Masa pusă, o lacrimă adevărată pe obrazul tatălui, Gheorghe Turda, un foc ce ardea vesel în șemineu și un brad împodobit. Clipe idilice de sărbătoare întâlnite în familia multora dintre noi. Dar, dincolo de aparatul de filmat, era realitatea seacă, pe care nu o puteam îndura. Mama mea prăbușită pe un scaun, în întuneric, devastată de dor după băiatul ei mijlociu, care nu-i mai bătuse la ușă de 15 ani…

-L-am ținut în brațe, i-am dat laptele meu, i-am legat ghetuțele, i-am pupat rănile din genunchi, când câdea pe Valea Albă…, zicea ea privindu-mă cu o disperare greu de suportat.

Mama mea a murit tot într-un decembrie, cu zăpadă multă și ger care frigea. Cu trudă multă au reușit groparii de la cimitirul Sfânta Vineri să-i sape culcușul. Pământul era stâncă înghețată. Pe ultimul drum al ei am dus-o eu, tata, Dana și doi vecini. Cinci persoane și cu popa șase. Fiul ei mijlociu n-a venit, cu toate că tata îl chemase. („Copiii sunt la munte, nu le stric eu petrecerea pentru atâta lucru!”, i-a spus la telefon, cuscra.)

Așa că, să nu vă supărați pe mine dacă nu pot vedea acest videoclip! Îmi apare în gând, mereu, mama, mică, neajutorată, cu ochii ei mari, în lacrimi, întrebând:

-De ce nu mai vine?

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.