3.278

Filipii anunță o vară frumoasă și rodnică

Dacă vreți să aveți belșug în casă tot restul anului, tradiția populară străveche spune că pe  31 ianuarie nu trebuie să lucrați o jumătate de zi. Tot azi este sărbătorit și […]

Dacă vreți să aveți belșug în casă tot restul anului, tradiția populară străveche spune că pe  31 ianuarie nu trebuie să lucrați o jumătate de zi. Tot azi este sărbătorit și sfântul Filip Șchiopul, pe care însuși Dumnezeu l-a ologit pentru necredința sa. Se zice că, în timp ce era atacat de o haită de lupi, Filip s-a rugat la sfântul Petru care a încleștat gurile fiarelor.

Ziua se mai ține și pentru ca lupul hămesit de foame, în timpul iernii, să nu atace oile. În popor, sărbătoarea mai poartă numelele și de Filipii de iarnă. Filipii sunt șase frați rătăcitori care îi pocesc pe cei care nu-i cinstesc cum se cuvine. Se zice că ei apără casele de foc, lupi, șerpi și tot soiul de primejdii. La țară, oamenii agață topoare la hornul casei, ca să-i sperie pe lupi sau lipesc cu lut gura sobei. Cum va fi gura sobei, așa va fi și cea a lupului.

Pe vremuri, credincioșii spuneau că cel care nu va ține sărbătoarea Filipilor va rămâne fără păsările de curte, pe care le vor fura vulturii. Gospodinele respectau această zi spălând rufele doar cu apă fierbinte, ca să poată opări gura lupilor.

Tot acum, nu e bine să înstrăinezi nimic din casă, pentru că, așa vei face tot anul. Este interzis femeilor să se spele pe cap, să coasă ori să țeasă.

Se zicea că 31 ianuarie este ziua în care bătrânii de la țară pot prevesti vremea. Dacă ziua de 31 este senină, cu cer albastru, (ca cea de azi, 31 ianuarie 2014) atunci vom avea o vară frumoasă și rodnică.

Tot azi se spune că se termină împerecherea lupilor.

Citeste mai departe pe Artizanescu.ro

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.