3.214

Îţi tăiem capul şi ţi-l aruncăm în mare!

Știam demult că unii români care pleacă la muncă prin țări străine sunt tratați ca niște sclavi pe plantație, că-s bătuți, înjurați, umiliți, scuipați. Că îndură multe, ca să facă […]

Știam demult că unii români care pleacă la muncă prin țări străine sunt tratați ca niște sclavi pe plantație, că-s bătuți, înjurați, umiliți, scuipați. Că îndură multe, ca să facă rost de-un ban și să-l trimită acasă, la copii. Dar iată, mai jos, ce a pățit o româncă care lucrează de nouă ani în Italia. Când și-a cerut drepturile, a fost bătută, amenințată cu moartea și împinsă pe scări.

Conform site-ului Gazeta Românească, violenţa ar fi fost comisă în timp ce românca era la muncă. Potrivit declaraţiilor victimei, întreprinzătorul a împins-o în timp ce mergea cu o lădiţă cu fructe pe umeri. Femeia a alunecat şi a căzut, rupându-şi mâna. Din cauza durerii insuportabile, românca s-a dus la spital, unde medicii i-au pus braţul în ghips. Ulterior, victima s-ar fi dus la angajator pentru a-şi justifica absenţa de la muncă, dar a luat din nou bătaie.

„În Italia sunt familii care cred că dacă lucrăm în casele lor, suntem sclavi”

Potrivit site-ului paesenews.it, femeia exploatată se numeşte Aurica Vlaicu şi are 43 de ani. De 9 ani în Italia, la început a lucrat ca îngrijitoare, iar de un an şi jumătate lucrează la o societate agricolă din Cellole, în Caserta.

Locuia în condiţii mizerabile, fără curent electric, fără apă caldă, fără încălzire şi fără servicii igienice. Lucra 12 ore pe zi pentru numai 50 de euro pe săptămână. Când spunea că vrea să plece, era ameninţată: „Îţi tăiem capul şi ţi-l aruncăm în mare”. Femeia nu lucra numai pe câmp, ci şi ca femeie de serviciu în reşedinţa familiei patronului. Era plătită extrem de puţin, dar de circa patru luni, angajatorul său nu numai că nu o mai plătea, dar de multe ori o lovea, pentru că el considera că lucra prea lent.

Fără apă, lumină și mâncare

În după-amiaza zilei de 31 ianuarie 2014, în timp ce căra pe umeri două lădiţe cu fructe, a fost împinsă cu o violenţă ieşită din comun de patron, a căzut şi şi-a fracturat braţul stâng. Femeia a acuzat imediat dureri, însă patronul a obligat-o să lucreze, refuzând să-i acorde ajutor şi acuzând-o că nu vrea să lucreze.

Nesuportând durerea, două zile mai târziu s-a dus la spitalul San Rocco din Sessa Aurunca, împreună cu o cunoştinţă de-a sa din Cellole. După primul ajutor, medicii au amânat punerea în ghips pentru a doua zi, cu scopul de a efectua consultaţii specifice.

Odată întoarsă la fermă, patronul a luat-o la bătaie, spunându-i că nu trebuia sub nicio formă să-şi permită să meargă la spital şi a ameninţat-o cu moartea în caz că va merge din nou. Apoi a pus-o să-şi continue munca, nepăsându-i de starea sa.

 Mai departe citiți AICI.

D.F.M.

Foto: paesenews.it

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.