4.224

Proiect cu dragoste pentru părinții copiilor cu autism

Ne gândim adesea cu strângere de inimă la copiii diagnosticați cu autism și încercăm să facem totul pentru a-i ajuta, pentru a le da speranțe și încredere. Strângem fonduri, organizăm […]

Ne gândim adesea cu strângere de inimă la copiii diagnosticați cu autism și încercăm să facem totul pentru a-i ajuta, pentru a le da speranțe și încredere. Strângem fonduri, organizăm spectacole și concerte. Dar la părinții lor, la oamenii aceia la fel de nevinovați, care suferă crunt în tăcere, care uneori deznădăjduiesc și caută să înțeleagă singuri ce se întâmplă, ne fuge gândul mai rar. Sau deloc.

O asociație de părinți de la ANCAAR Iași, împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei au pus la cale un proiect care să le dea o mână de ajutor. Să simtă că nu sunt singuri…

„De ce un proiect pentru părinții copiilor cu autism? Fiindcă, de multe ori, îi uităm… Uităm că doar dacă ei au o viață socială obișnuită și copii lor vor avea o viață. Uităm că de cele mai multe ori ei renunță la tot pentru că sunt nevoiți să își ajute copiii când, de fapt, ei au nevoie de ajutor.

Proiectul îsi dorește să răspundă unei nevoi identificate în comunitate legate de situația părinților care au un copil diagnosticat cu autism. Existența unui număr ridicat de copii și tineri cu dizabilități raportat la numărul de servicii sociale în județul Iași si lipsa accesului la servicii specifice, poate aduce nu doar persoana cu dizabilități, dar întreaga familie ce într-o stare de criză, de marginalizare și auto-izolare, care îi incapacitează de a mai urma cursul firesc al vieții de familie, dar și a vieții sociale obișnuite. Strategia proiectului se axează pe două dimensiuni: întărirea capacității personale a părinților de a se adapta la situație și de ajunge în faza de acceptare dar și recrearea mecanismelor de participare la viața socială. Obiectivul general vizează diminuarea gradului de marginalizare și izolare, prin creșterea șanselor de participare la viața socială. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul își propune realizarea a trei obiective specifice:

I. Împuternicirea a 25 de părinți, care au un copil diagnosticat cu autism, din județul Iași, prin activități care duc la reducerea anxietății datorate situației, creșterea stimei de sine și identificarea unor resurse proprii.

II. Constituirea unei mini rețele sociale formate din 25 de familii care au în îngrijire un copil diagnosticat cu autism, din județul Iași, și creșterea coeziunii grupului prin derularea de activități care facilitează interacțiunile interpersonale sau comunicarea în grup și ajuta la crearea sentimentului de apartenență la o comunitate.

III. Optimizarea și consolidarea relațiilor părinte-copil, frați-surori, prin oferirea oportunității de a participa la o serie de activități desfașurate în comun, care presupun comunicare și colaborare a factorilor implicați. Grupul țintă este reprezentat prin două categorii: 25 de părinți, care au un copil diagnosticat cu autism și care locuiesc în județul Iași și copiii acestora, atât cei care suferă de autism, cât și frații sau surorile lor. Proiectul are o durată de 8 luni, valoarea totală a finanțării este 15.000 de euro.

Dacă doriți să ne ajutati să-l implementăm, vă rugăm să votați proiectul nostru. Pentru aceasta va trebui să vă creați un cont, apoi să intrati pe link-ul de mai jos si să votați. Cu ajutorul dumneavoastră vom reuși și noi să ajutăm!

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.