7.940

Cu Buddha sau fără?

Am avut recent o discuție extrem de serioasă cu fiul meu, în vârstă de șapte ani. Eram la masă, și, ca de obicei, acolo-l furnică ideile rău de tot. -Mamaaa. […]

Am avut recent o discuție extrem de serioasă cu fiul meu, în vârstă de șapte ani. Eram la masă, și, ca de obicei, acolo-l furnică ideile rău de tot.

-Mamaaa. Eu aș vrea să trec la budism…

M-am blocat. Am tușit, m-am înecat. Era să-mi rămână mâncarea-n uglă!

-Ce? Tu știi ce-i ăla budism? Dacă te mai prind că te uiți la Mordecai și Rigby (Regular show, un desen animat de pe Cartoon Network) te pedepsesc și nu mai pupi nici înot, nici mașinuță!

A mai stat nițel, a mai rumegat, apoi:

-Da noi ce fel suntem? Evrei sau catolici?

Doamne, sfinte Pantelimoane! Ce întrebări or fi astea?

Mă uit la el ca curca-n crăci. Nu-mi vine să cred!

-Mă, dar tu la religie ce-ai învățat? Ce v-a povestit doamna profesoară?

-Păi ne-a zis despre Dumnezeu, despre mama lui…

-Aha…Și despre budiști cine ți-a spus?

-Hi! Hi! Hi! E secret! Dar tu știi vreo rugăciune budistă? Ei cum zic Îngerașul?

Dau din umeri. Habar n-am. Mă uit la Răzvan. E îngrijorat, dar tace. Pun pariu că se gândește la altceva, face adunări, scăderi, pune TVA-uri, d-ale lui!

Noi continuăm:

-Și tu știi ce fac budiștii?, îl zgândăr curioasă.

-Păi, meditează, zboară…

-…or medita și-o zbura, dar își ascultă mamele, sunt calmi, nu sunt obraznici, nu se prostesc când au musafiri, mănâncă tot din farfurie și nu sar gardul ca să fugă pe stradă!

-Nu cred! Mă minți!

-Nu te mint! E adevărat.

Parcă îi și aud rotițele din căpușor cum clicăie, unse.

Mă privește uimit, neîncrezător, cu ochii ăia mari și adânci, mai freacă de vreo trei ori furculița de farfurie (face scârțâitul ăla ca creta pe tablă, care mie-mi „place” foarte tare!). Apoi zice:

-Aaa, păi dacă e așa, rămân la ortodocși. E mai bine.

*uglă- gât

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.