7.458

Forrest Gump de România pleacă pe jos în America de Sud

Când Mirel s-a născut, una dintre ursitoare, una zvârlugă, drăguță, încălțată-n „bașcheți” verzi, i-a prezis că va avea parte de drumuri lungi în viață. Și așa a fost. Mirel Magop nu e Forrest […]

Când Mirel s-a născut, una dintre ursitoare, una zvârlugă, drăguță, încălțată-n „bașcheți” verzi, i-a prezis că va avea parte de drumuri lungi în viață. Și așa a fost. Mirel Magop nu e Forrest Gump, dar precis ei doi ar fi buni prieteni dacă s-ar întâlni. E un hoinar, un călător cu dor de ducă, veșnic pus pe plecare, nu poate sta locului mult timp.

S-a născut în urmă cu 45 de ani la Dorohoi, în județul Botoșani, dar acum locuiește la Timișoara. În cei doi ani de când a pornit în călătoria vieții lui, Mirel Magop a reușit să parcurgă peste 20 de mii de kilometri, pe jos. A vizitat 34 de țări, mergând din România până la Cercul Polar, ducând cu el în spate steagul românesc.  Visul lui cel mare este să treacă prin toate capitalele lumii și să înconjoare globul pământesc. Să-l simtă sub talpă.

După ce a străbătut România în lung, lat, în diagonală și-n cerc, trecând prim toate orașele țării, a urmat Europa, că nu s-a putut abține. Îi era foame de drum. Astfel, Mirel a vizitat toate capitalele continetului, mergând pur și simplu, pe jos și dormind noaptea pe sub poduri, adăpostindu-se în case părăsite sau prin stații de autobuz.

Călătoria care l-a marcat cel mai mult și în care a investit cel mai mult din punct de vedere sentimental, a fost refacerea traseului lui Badea Cârțan. Exact ca și Badea Cârțan, Mirel a dus la Roma un pumn de pământ, luat de la Sarmisegetusa. În Italia s-a întâlnit cu semeni de-ai noștri aflați la muncă, departe de țară. Mirel Magop a apărut în presa locală și a fost subiect de știri la televiziunea din Torino. Pe 1 decembrie 2013, Victorie! Românul a ajuns la Roma, la baza Columnei lui Traian.

*****

În momentul de față, Mirel are un alt proiect în inimă: vrea să facă un tur al capitalelor lumii. Compania Lindab i-a sărit în ajutor și îi finanțează prima parte a călătoriei de la Nordkapp (Norvegia) (cel mai nordic punct de pe continentul European) la Capul Horn (Chile) (cel mai sudic punct al continentului sud-american). Chiar înainte de a face o vizită la sediul Lindab din Ștefănești, Mirel Magop a tras puțin și pe la noi acasă, la Revista 13, unde și am stat de vorbă:

În vizită la Revista 13

„Vreau să ajung apoi în Anglia și Irlanda, sper că și în Islanda, de unde voi pleca spre America de Sud. Acest lucru este posibil datorită ajutorului primit de la compania Lindab, este sponsorul principal pentru WORLD TOUR. Călătoria va dura cam doi ani. Nu știu câți bașcheți voi face praf, dar sunt convins că voi reuși, cu ajutorul prietenilor și a lui Dumnezeu!”, mi-a spus Mirel, foarte fericit, înainte de plecare.

Să sperăm că-și va îndeplini visul și că va ajunge acolo unde dorește. Noi vom ține legătura cu el. Drum bun, Mirel!

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.