5.881

Părintele Gherontie Puiu, duhovnicul Bucegilor, a trecut la cele veșnice

Părintele Gherontie Puiu, ctitorul mănăstirii Caraiman din Bușteni, a trecut la cele veșnice. Pentru miile de pelerini, care obișnuiau, în fiecare săptămână, să viziteze locașul de cult de la poalele […]

Părintele Gherontie Puiu, ctitorul mănăstirii Caraiman din Bușteni, a trecut la cele veșnice. Pentru miile de pelerini, care obișnuiau, în fiecare săptămână, să viziteze locașul de cult de la poalele Bucegilor, să se spovedească și să primească un sfat și-o mângâiere, pierderea este imensă.

Părintele Gherontie Puiu a avut o viață fascinantă, demnă de un roman.parintele gherontie puiu foto Artizanescu A fost prigonit de autoritățile comuniste, s-a refugiat într-o peșeteră din munți, unde a împărțit traiul zilnic cu urșii și cu alte sălbăticiuni ale pădurii, a căzut bolnav și era să moară, iar într-o zi, aflat pe patul de spital, a avut viziunea Maicii Domnului, care i-a poruncit să construiască un locaș de închinăciune în Palanca, o poiană înaltă situată între Poiana Țapului și Bușteni, în imediata apropiere a masivului muntos. Părintele a fost aici, împreună cu primarul de atunci, pentru a alege zona în care voia să înalțe mănăstirea și, din nou, Preacurata a apărut deasupra unui brad rotat, arătându-i că acela este locul Ales. Primarul nu a văzut-o, ci doar călugărul Gherontie Puiu, care și-a dedicat tot restul vieții ridicării unei vetre creștine, unde oamenii să găsească pace, mângâiere și să-și aline suferințele.

Întărit de Dumnezeu, acest om minunat a reușit să-și vadă visul cu ochii. Neobosit, în dorința lui de a-i așeza și pe ceilalți pe calea cea dreaptă, părintele Gherontie Puiu își aștepta zilnic enoriașii în mica sa chilie din vecinătatea trupului zvelt al bisericuței ctitorită de el. Era modest și cuminte. Pentru fiecare găsea un cuvânt bun, un zâmbet, iar oamenii plecau împăcați și senini, ca de la un prieten adevărat. La fel a făcut și cu noi, când l-am vizitat anul acesta, în ianuarie. Stătea blând, pe un scaun și aștepta. Ne-a binecuvântat și ne-a rugat să-l aducem acolo și pe fiul nostru, ca să-l vadă și pe el. Din păcate, n-am mai ajuns…

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 24 mai 2014, la ora 11. Dumnezeu să-i odihnească sufletul ca o floare de măr!

Răzvan Mateescu

Foto: Revista 13 – editura Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.