5.894

Draga mea corcodușă!

E plin Bucureștiul de corcoduși (zarzări), albi și roșii, cu crăcile până la pământ, încărcate de fructe. Dar puțini oameni mănâncă, poate doar copiii și muncitorii care repară de zor […]

E plin Bucureștiul de corcoduși (zarzări), albi și roșii, cu crăcile până la pământ, încărcate de fructe. Dar puțini oameni mănâncă, poate doar copiii și muncitorii care repară de zor asfaltul.

Am și eu unul în curte. E galben și țanțoș, asta pentru că a văzut că noi îl respectăm, îl iubim și-i vorbim cu dumneavoastră! (Uneori chiar devine încrezut, își lungește crengile în sus și nu mai ajungem la bunătățile de pe ele). Dar aseară l-am păcălit și l-am jumulit de vreo șase kile de fructe, le-am spălat bine, bine, le-am smuls codițele și zdup!, cu ele într-o oală mare plină cu apă.  www.artizanescu.ro

Compotul de corcodușe, pus la rece și băut pe caniculă, te scoală din depresie, din lene, din mahmureală, din plictis… din orice. Așa că, nu ezitați să vă faceți și voi.
E extrem de simplu: două kilograme de corcodușe, apă și zahăr (cine vrea!). Puteți să-l îndulciți la sfârșit cu miere.

N-am să înțeleg niciodată de ce sunt considerate niște fructe inferioare. Că ele nu sunt! Au proprietăți excepționale, un rol vitaminizant si energizant asupra organismului (medicii zic, nu eu!) și contribuie la detoxifierea organismului. Și unde mai pui că au și puține calorii. Sunt tocmai bune în curele de slăbire.

Ia fiți atenți aici: corcodușele conțin vitaminele din grupa B, adică: B1, B2, B3, B6, dar și vitaminele C și A, minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor).
Boaba mai are în ea proteine, zaharuri, acizi și pectine. O minune!
Vă mai aduceți aminte cum ne umflam de corcodele în copilărie? Eu una îmi făceam burta cât un butoi. Și nu era rău deloc! Cică fructele verzi tratează și previn anemiile, stările de oboseala și epuizare și sunt bune la combatarea stresului. Corcodușele  foarte coapte sunt bune și ca mască pentru tenul gras.

CORCODÚȘĂ s. (BOT.) (Munt. și Olt.) târnoslivă, (Transilv.) zarzără.
corcodúșă f., pl. e (rudă cu cocoloș, corcolesc, corcolan, curcubeŭ, colcotoașă). Munt. Fruct de corcoduș, un fel de prună mică sferică galbenă saŭ neagră. – Și corcodea, pl. ele. În Mold. și Trans. curcudușă și curcudea, în Trans. culducuță și colcotușă, în Munt. vest coldușă șitoltușă (Cod. M. N. 97). Pe alocurea și culcudușă. (wikipedia)

www.Artizanescu.ro

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.