3.375

Balmoș ca la stână

Balmoș, balmușul, balmiș, balmeș, balani-balmuș, talami-balmuș, talmiș-balmiș…. Și cred că mai sunt câteva denumiri ale aceste mâncări ciobănești, foarte apreciate de români, dar cele pe care le-am zis sunt suficiente. […]

Balmoș, balmușul, balmiș, balmeș, balani-balmuș, talami-balmuș, talmiș-balmiș…. Și cred că mai sunt câteva denumiri ale aceste mâncări ciobănești, foarte apreciate de români, dar cele pe care le-am zis sunt suficiente. Rețeta ei se păstrează din cele mai vechi timpuri. Am învățat-o și eu de la un baci genial din Sohodol. Profesor!

Gospodinele de la țară o fac azi și pentru copii, este hărnitoare și foarte bună la gust.

Cum se prepară? Nu e greu. Pun apă cu sare într-un ceaun. Ceaunul pe foc. Când începe a fierbe, arunc în ea, ca într-o joacă de copil, câteva mâini de mălai și amestec mereu, mereu. Să nu iasă cocoloașe, că-s nașpa și scârțâie-n măsele!

Pun smântână și jintiță. Vreo 250 de grame. Ba chiar mai mult, depinde câte persoane sunt la masă. Unii țârâie piper și sare. Eu evit sarea, pentru că, atunci când s-a fiert minunea galbenă, adăug brânză de burduf, caș (ori cașcaval) și unt. Amestec din nou, bine, bine. Pfffuai, miroase până la voi? Perfect! Acum, treceți la masă! Merge ca unsă cu o țuică! Poftă mare!

P.S. Îngrașă de numa-numa, dar o dată merge! După ce balotați o porție, băgați urgent 50 de abdomene. 😉

Muchinuța

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.