6.140

Ciorbă de … verișoare

Când eram mică eram convinsă că ciorba de perișoare e, de fapt, de verișoare. Așa am înțeles eu cuvântul, pe la patru ani. Îmi și imaginam cum mama cumpăra de […]

Când eram mică eram convinsă că ciorba de perișoare e, de fapt, de verișoare. Așa am înțeles eu cuvântul, pe la patru ani.

Îmi și imaginam cum mama cumpăra de la Piața Matache „verișoare” și le punea la fiert, în oală. Ah! Bune mai erau la gust „verișoarele” alea! Cu smântână turnată direct în cap!

Când s-a născut vară-mea, Carmen, prin 1974, mă pregătisem. Era grăsană, numai gropițe și bucilici. Tocmai bună! Mmmmmmm! Mi-am luat lingura și am așteptat. Băloșam Bistriță.

-O mâncăm pe Carmenuța?, am întrebat-o pe mama. foto revista 13

-Cum s-o mâncăm, ești nebună?

-Păi nu faci tu ciorbă de verișoare?, am zis eu, supărată, dându-i cu lingura-n cap bebelușei care urla ca din gură de șarpe.

-De perișoare, bleago! PE-RI-ȘOA-RE! Verișoara e altceva…

Și mi-a explicat: așa, așa, așa și-a așa…

-Aha!

Ce dezamăgire! Deja pusesem ochii și pe verișoarele de la țară, aveam două și mai erau și gemene pe de-asupra! De atunci, însă, am început s-o strig pe Carmen „perișoară” în loc de verișoară. Și ciorba mea a rămas la fel, ca în 1974, „de verișoare”.

*****

revista 13Vreți s-o preparăm împreună? Avem nevoie de o ceapă sau două, trei-patru morcovi, două rădăcini de pătrunjel, două felii de țelină, un cartof, un ardei, o roșie, suc de roșii, 50 -100 de grame smântână, sare, piper, pătrunjel tocat, leuștean (dacă vreți!). Perișoarele le facem din carne tocată (mi-e-mi place aia de la Lidl, că are mai multă carne și mai puțină grăsime), 50 de grame de orez, două ouă, sare, piper, pătrunjel tocat mărunt.

Punem apă la fiert cu o ceapă, aruncăm și morcovii în ea, țelina, rădăcina de pătrunjel, toate tăiate. Roșia o tai și îi scot pielița. Știu, e enervant, dar e mai bună așa. DSC01057

Între timp, să ne ocupăm și de verișoare, pardon! perișoare.

Tăiem ceapa mărunt, punem și orezul, ouăle, sarea, piperul, verdeața. Amestecăm cu mâna. Formăm perișoarele, micuțe sau mari, cum vreți. Zdup, cu ele în oală!

După 30 de minute, după ce fierbe orezul, scoateți o verișoară mai pirpirie și gustați-o. Dacă e bună, adăugați sucul de roșii și borșul. Mai lăsați zeama să fiarbă câteva minute, apoi gata. Punem smântâna și leușteanul tocat mărunt, mărunt. Poftă mare! foto revista 13 perisoare

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.