5.097

Minerii i-au rupt o mână, un picior și i-au spart capul cu o coadă de topor

Amintiri de groază din România… Ieri am primit un mesaj de la un fost student bătut și umilit de mineri în iunie 1990. Pe vremea aceea  publica în ziarul Ligii Studenților. […]

Amintiri de groază din România…

Ieri am primit un mesaj de la un fost student bătut și umilit de mineri în iunie 1990. Pe vremea aceea  publica în ziarul Ligii Studenților. Iată mai jos povestea lui, pe scurt:

Buna ziua,

Numele meu e Dorian Alexandrescu. Am citit articolul d-voastra despre 25 de ani de la mineriada si in primul rind vreau sa va multumesc pentru ca mai tineti aprinsa luminarea care cauta ceva dreptate referitoare la acele evenimente si speranta de a aduce in fata justitiei ai celor vinovati.

Mi-am vazut numele in articol si as dori sa va dau niste detalii suplimentare, in caz ca va intereseaza:

Intr-adevar eram student la vremea respectiva si faceam parte din presa; eram unul din redactorii de la publicatia „Glasul”, care la vremea respectiva era ziarul Ligii Studentilor. Am petrecut multa vreme in Piata Universitatii, filmind de pe balcon si din mijlocul manifestatiilor … in acelasi timp am facut si multe interviuri si am adunat multe informatii cautind sa aduc la lumina adevarul legat de „revolutia” in Decembrie 1989.

In zilele inainte de 13 iunie eram in sesiune si stateam la o matusa in Balta Alba. Cu o zi inainte insa am auzit ca incepe operatia de „curatare” a Pietei, drept pentru care mi-am luat din nou camera video si am mers in zona central. Am filmat la sediul Politiei, la televiziune si la Piata Universitatii. Peste noapte nu am mai putut sa ies din zona centrala care era inconjurata de politie/securitate. Ne-am ascuns in subsolul Universitatii, impreuna cu Marian Munteanu, fratele lui si inca vreo 20 de studenti – un grup care fusese nucleul miscarii din Piata Universitatiisi ai ziarului Glasul.

Minerii au intrat peste noi dimineata in jur de ora 5:30. Stiau exact unde eram ascunsi si erau indrumati de „mineri” care nu aratau a mineri ci ca securisti. Am luat bataie in subsol, pe scari si afara. M-am ales cu un brat si un picior rupt, capul spart de un topor de care cumva m-am ferit si m-a lovit doar coada si nu lama, vinatai pe tot corpul, etc. Va asigur ca nu aveam 1880 de lei in buzunar si nici nu am facut nici o plingere dupa aceea ca am fost jefuit de adidasi, sosete lacoste, etc… La iesire ne-au separate si citiva din noi (inclusiv Marian) am fost dusi direct la sectia de politie, unde mi s-a luat buletinul de identitate. Cumva am ajuns la spital, de unde am reusit sa fug. M-am ascuns la niste prieteni citeva zile. Pe 24 iunie am plecat din tara si am ajuns in SUA, unde sint si acum. Am revenit de multe ori in tara dupa aceea, insa numai dupa ce am primit cetatenia Americana …

Cu multumiri si urindu-va cele bune

Dorian Alexandrescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.