8.363

Un preot militar participă la stingerea incendiilor

Prin natura meseriei lor pompierii fac parte dintr-o grupă de muncă periculoasă. Dincolo de curajul şi dîrzenia de care trebuie să dea dovadă în lupta cu flăcările sau cu inundaţiile, […]

Prin natura meseriei lor pompierii fac parte dintr-o grupă de muncă periculoasă. Dincolo de curajul şi dîrzenia de care trebuie să dea dovadă în lupta cu flăcările sau cu inundaţiile, nu de puţine ori au nevoie şi de ajutorul lui Dumnezeu. Mai nou, acest ajutor este intermediat de un preot.

În urmă cu mai bine de 10 ani, Brigada de Pompieri din Dealu Spirii a angajat un preot. Se numea Vasilică Bîrleanu, avea 29 de ani şi era de fel din Suceava. La iniţiativa Ministrului Administraţiei şi Internelor şi a Brigăzii de Pompieri Dealu Spirii din Bucureşti o funcţie de ofiţer s-a transformat într-una de preot militar.

„Prezenţa unui preot într-o unitate mare ca a noastră este foarte necesară, consideră comandantul Brigăzii de Pompieri Dealu Spirii din Bucureşti, gen. de brigadă Aurel Udor. Cu binecuvîntarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pr. Vasilică Bîrleanu este acum salariatul nostru, numai că nu are grade. Tînărul preot ascultă spovedania pompierilor, sfinţeşte autospecialele, merge la fiecare subunitate în parte şi se confruntă cu problemele militarilor, le spune o vorbă bună. Pe fiul meu, care este subofiţer pompier tot el l-a căsătorit.”

Primul botez pe care preotul militar l-a făcut a fost cel al unui copil de pompier, soldat în termen, de etnie rromă.

În prezent (anul 2005) preotul slujeşte pentru 1000 de soldaţi în termen şi 500 de cadre militare toţi aflaţi în serviciul subunităţilor de pompieri militari de pe raza Capitalei. Entuziast şi neobosit, pr. Vasilică Bîrleanu vizitează zilnic unităţile de pompieri aducîndu-le soldaţilor cuvîntul lui Dumnezeu şi ascultîndu-le necazurile.

Părintele Vasilică a participat, pentru siguranţa sufletească a pompierilor, la cîteva acţiuni, fiind alături de ei la stingerea incendiului de la angroul Europa, dar şi la o şcoală din Drumul Taberei, unde s-a primit telefonic o ameninţare cu bombă. Colegii lui, pompierii, sunt bucuroși să îl aibă alături. Mereu vine cu ei la câte o acțiune. „Ştiind că sînt şi eu cu ei în autospecială se simt mai apăraţi, spune preotul Bîrleanu. Îi ajută. Sîntem foarte apropiaţi sufleteşte. Sîntem prieteni buni.”

Dana Fodor/Răzvan Mateescu- 2005

Articol apărut în revista Lumea Credinței și Adevărul.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.