4.124

Iarna vrajbei noastre sau rezolvarea conflictelor

„Azi iarna vrajbei noastre s-a schimbat, Prin soarele lui York , în toi de vară; Iar norii toţi, ce casa ne-o striveau, Sînt îngropaţi în sînu-adînc al mării. Purtăm pe […]

„Azi iarna vrajbei noastre s-a schimbat, Prin soarele lui York , în toi de vară; Iar norii toţi, ce casa ne-o striveau, Sînt îngropaţi în sînu-adînc al mării. Purtăm pe frunţi cununi de biruinţă.”
Cum le zice Shakespeare, mai rar!
De cele mai multe ori, partenerii sunt nevoiti sa faca fata intemperiilor relationale, viscolelor din cuplu, vifornitei abatute peste ei, cei doi care, aparent nevolnici, nici macar nu au o suba care sa-i protejeze cat de cat.
Vrajba ii albeste si ii imbolnaveste de otita, el sau ea nu mai aude bine; ce aude o doare, isi astupa urechile sa nu mai razbata suieratul taios al cuvintelor dinspre el, isi pune o bentita, o caciula tricotata sau de blana si pleaca de nebuna afara, cat mai departe de el, singura prin desertul de zapada.
El raceste, ii curge nasul, turturi se formeaza haotic sub mustata si nu se mai pot nici macar saruta de atata frig. Ati pus vreodata limba pe un turture?
Amandoi dardaie, convinsi ca primul care vorbeste pierde si ala trebuie sa faca focul in soba. Si cui ii convine sa piarda?
De cele mai multe ori relatia se raceste fara ca cei doi sa initieze macar gestul aruncatului unui vreasc in soba.
Nu mai au idei, au uitat de soarele din toiul verii, din toiul dragostei lor, au uitat cum iarna stateau goi, unul in bratele celuilalt, cand central termica functiona, iar iarna le era aliata si nu dusman.
Nu mai au initiative, sunt prea amortiti sa-si piarda timpul incalzindu-si reciproc, mainile.
Nu mai au putere, puterea de a taia unul lemnele cand celalalt este obosit si nu mai poate.
Iarna vrajbei i-a transformat in doi oameni de zapada care se gandesc cu groaza cum o fi cand o rasari soarele si pe ulita lor…
Ce ar fi de facut intr-o astfel de iarna?
Daca m-ati intreba pe mine, v-as raspunde ca exista o multime de modalitati de incalzire, de indepartare a frigului, de optimizare a functionarii centralei termice. De imbunatatire a randamentului acesteia.
De pilda, stiati ca la centrala prin condensatie instalarea hornului de evacuare trebuie facuta la un anumit unghi? Ganditi-va ca, daca gresiti doar cu un grad, centrala se comporta altfel.
Daca centrala voastra are o problema cel mai bine ar fi sa apelati la un profesionist.
Mai ales iarna.
Psiholog Alex Oros

http://www.cabinetpsihologbucuresti.ro/

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.