3.565

Ce semnifică Babele?

O babă, două babe, trei babe…nouă babe. Toate pică în capul nostru la începutul lunii martie. Unele ne bucură, altele ne supără. Babele de martie reprezintă o tradiție veche de […]

O babă, două babe, trei babe…nouă babe. Toate pică în capul nostru la începutul lunii martie. Unele ne bucură, altele ne supără.

Babele de martie reprezintă o tradiție veche de primăvară moștenită de la romani. Ele ne anunță că vine primăvara, gata! Totuși, le mai apucă năbădăile pe câte unele, mai rele, și, aduc zile friguroase, cum e și cea de azi, 4 martie 2016.

Se zice că în aceste zile, Baba Dochia, cea care trage  iarna după ea, începe să-și dea jos cele nouă cojoace. Câte unul în fiecare zi, după cum o apucă pe dumneaei nădușelile. Cu cât se face mai cald, cu atât se dezbracă și baba. Până la urmă, rămâne-n cămășuță și, deodată se face frig, brrrrr, și biata de ea îngheață tun. Bocnă, butuc! Stană de piatră. Cică Babele din munții Bucegi sunt, de fapt, baba Dochia, cea fără de cojoace…

primavara ghiocei

Legenda Babelor este plină de semnificații și simboluri. Pe lângă primăvară, luna martie aduce și multe superstiții. Între 1 și 9 martie sunt Babele sau zilele Babei Dochia.

Zilele astea reprezintă lupta dintre iarnă și primăvară, dintre frig și cald. Sunt schimbătoare ca Baba Dochia.

Bătrânii de la țară spun că așa cum ți-e baba, tot așa îți va fi și viața în anul care te afli. Ți-e baba urâtă, cu ploaie și frig? Să te aștepți la ce-i mai rău în lunile ce vin. E frumoasă, senină și călduță? Apăi ai noroc. Totul va fi bine, e clar!

Cum ne alegem babele? Sunt convinsă că știți, dar cei mai tinerei și copiii poate că nu.

Cine vrea, (nu e obligatoriu, da?), își alege o zi din intervalul 1 – 9 martie. Ziua trebuie să fie în funcție de ziua de naștere. De pildă: dacă ești născut pe 1 martie, baba ta va fi chiar atunci. Dacă data nașterii tale este 29, faci suma 9+2=11, apoi 1+1=2. Baba ta va fi pe 2. Dacă ești pe 25, faci 2+5=7. Deci băbuța ta va fi pe 7 martie. Ați înțeles? Nu e greu.

Dana Fodor Mateescu

 

 

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.