3.315

Te iubesc, mama!

În ziua în care a aflat că este însărcinată, chipul Elenei s-a luminat ca cerul după o furtună de vară. Îi venea să sară într-un picior, așa cum fac fetițele […]

În ziua în care a aflat că este însărcinată, chipul Elenei s-a luminat ca cerul după o furtună de vară. Îi venea să sară într-un picior, așa cum fac fetițele când joacă șotron, să bată din palme și să spună tuturor vestea cea mare. O bucurie imensă o inundase și nimic din lumea asta n-ar fi putut-o întrista.

Lunile au trecut, cu bune și cu rele, bebelușul creștea și creștea. Elena își mângâia burtica rotundă, culcușul micului băiețel, ce avea să vină pe lume curând. Știa deja că va fi băiat!

Și, într-o zi, pe data de 8 noiembrie 2002, chiar de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Elenei i-a venit sorocul.

După câteva ore de durere și zbucium, a născut. Moașa i-a arătat copilașul, Elena a zâmbit, apoi a închis ochii fericită. Obosise. Băiatul a fost botezat Gabriel.

Au plecat acasă după câteva zile. Nici prin cap nu-i dădea tinerei mame că băiatul ei era grav bolnav. Greul de abia începea…

Copilul nu se simțea bine deloc. Au urmat multe vizite la medic, analize, tratamente. Apoi, a venit cumplita veste: când a împlinit un an și opt luni, micuțul Gabriel a fost diagnosticat cu ependimom cerebral anaplazic. Elena a simțit că îi fuge pământul de sub picioare, că nu mai poate respira. Cum era posibil? De ce? Cum? A plâns. N-a dormit. N-a mai mâncat. Apoi, ceva din interiorul ei, un glas al inimii, a trezit-o la realitate: „Hei! trebuie să lupți pentru el! Trebuie să fii puternică. Ridică-te și caută să-l ajuți!” Și-a șters lacrimile și, de atunci, a căutat să fie altfel, să nu se lase bătută, să încerce orice!

„Prima intervenție chirurgicală a avut loc în România, unde medicii au reușit să extragă doar 3% din tumoare, în condițiile în care ni s-a spus că au extras 60%”, povestește Elena.

Am plecat din țară pregătiți pentru a urma un tratament chimioterapeutic, dar aici, în Berlin , după investigații,  au hotărat să se intervină chirurgical, deoarece tumoarea era încă foarte mare. Au reușit să extragă 90% din tumoare (restul de 10% fiind imposibil, datorită poziționării, lipit de trunchiul cerebral). A urmat chimioterapie, radioterapie. De-a lungul anilor, acest rest a creat probleme. A trebuit să se reintervină.”

Din anul 2004, Gabriel este pacientul clinicii Virchow Charite din Berlin. Pleacă și vine împreună cu mama lui. Drumuri obositoare și intervenții chinuitoare. La controlul din 2014 medicii au descoperit că o parte din restul de tumoare s-a infiltrat în trunchiul cerebral.

Elena este singurul întreținător al familiei. Tatăl lui Gabriel trimte doar pensia alimentară stabilită prin lege și este foarte departe de ei, are altă familie și s-a stabilit în Dubai.

„Am început un protocol medicamentos și injectabil stabilit de medici. Tratamentul este suportat cu ajutorul formularului E112 (integral până la începutul anului acestuia, din februarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu poate suporta două din cele șase medicamente). Cu problema aceasta ne confruntăm. Și e foarte greu! Unul din cele două medicamente se face intravenos de două ori pe lună, la policlinica de zi. Costul acestui medicament ajunge la peste 3000 de euro pe lună.

Gabriel este sub tratament chimioterapeutic din 2014, un tratament ambulatoriu, ia pastile acasă, în fiecare zi, tratament intravenos la clinică, de două ori pe lună. Intervenția chirurgicală nu este posibilă, pentru că o parte din tumoră s-a infiltrat în trunchiul cerebral. E foarte periculos!”

Chimioterapie, tratament, pumni de pastile, injecții, zile rele, cu vomă și amețeli, cu insomnii și dureri atroce, cu lacrimi și întrebări: „Mamă, eu mă mai fac bine?”

Elena nu știe ce să-i spună, dar întotdeauna răspunsul ei este: „o să fie bine, Gabriel! O să fie bine!”

Pentru că Elena Livia Vulpe merge înainte și nu va depune niciodată armele. Dimineața, când Gabriel se trezește și o caută cu ochii aceia mari, prinde puteri nebănuite. Cum să spui „nu mai pot”, când fiul tău îți zâmbește și-ți spune: „te iubesc, mama!”?

D. F. M.

Cine dorește să îi ajute pe Elena și Gabriel iată contul lor:

Elena Livia Vulpe Berliner Sparkasse

IBAN: DE 14 1005 0000 1064 4742 13

BIC: BELADEBE

PrintSevenScan (1)2

 

Nume: Gabriel Țicu, născut la data de 08.11.2002 în Constanța.

Diagnostic:
Ependimom anaplastic in fosa craniana posterioara ( W H O grad III ) din anul 2014.
– pareza faciala pe partea dreapta
– pareza a nervului hipoglos pe partea dreapta
– tetrapareza stanga accentuata
– ataxie cerebrala
– hidrocefalie ocluziva

Terapie:
– rezectie partiala a tumorii cu montarea unui shunt ventriculoperitoneal in Romania ( 07/2004 )
– a doua rezectie partiala a tumorii cu drenarea lichidului ( 09/2004 ) Berlin
– indepartarea shunt-ului ventriculoperitoneal / montarea unei noi instalatii ( PEDI -GAV cu presiune de deschidere 9/24 cmH2O, 10/04 ) Berlin
– chimioterapie ca urmare a HIT -2000 ( 27.10.2004 – 30. 04.2005 ) Berlin
– chimioterapia continua ( 08.09.2005 -09.11.2006 ) Berlin
– a 3 a rezectie partiala a tumorii ( 12/2006 ) Berlin
– radioterapie pentru zona fosei craniene posterioare cu 54 Gy si pentru restul tumorii 66,8 Gy din data de 03.01.-26.02.2007 Berlin
– formarea unei metastaze in partea stanga a trunchiului cerebral , Berlin
– chimioterapie ca urmare a E-HIT-REZ 2005 cu Temodal ( 03.02.-26.04.2010)
– chimioterapie ca urmare a E-HIT-REZ 2005 cu VP 16/Trofosfamid ( 19.05.2010-26.03.2012 )
– 05.08.-14.08.2013 : radiochirurgie asistata de robot pentru o nouă iradiere a metastazei progresive in partea stanga a trunchiului cerebral cu ajutorul CyberKnife cu 5 ×5 Gy referitor la izodoza de 70% care inconjoara tumora, Berlin.
– chimioterapie ca urmare a E-HIT-REZ 2005 cu VP 16/Trofosfamid ( 11.09.2014-01.10.2014 )

Terapie actuala:
Din data de 10.10.2014 , Gabriel se afla sub tratament chimioterapeutic conform Protokoll MEMMAT, care implica administrarea urmatoarelor medicamente :
– Thalidomid
– Celecoxib
– Bevacizumab
– Fenofibrat
– Etoposid
– Cyclophosphamid.

As dori sa mentionez ca pana la data de 01.02.2016 aceste medicamente, intreaga terapie a lui Gabriel s-a efectuat cu ajutorul Formularului E112.
De la aceasta data, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne-a informat ca doua dintre cele sase medicamente vitale pentru Gabriel ( Thalidomid si Bevacizumab ), nu mai pot fi suportate de C.N.A.S. implicit trebuie sa le suportam in regim privat.

In speranta ca ne intelegeti situatia cu care ne confruntam si ne puteti sprijinii in continuitatea tratamentului, am sa atasez documentele medicale de la medicul oncolog.

Cu stima,

Elena Livia Vulpe

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.