8.810

Moartea maestrului Beligan

Radu Beligan, omul care a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor în activitate, în 2013, a murit, azi la Spitalul Elias, la vârsta de  97 de ani, conform […]

Radu Beligan, omul care a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor în activitate, în 2013, a murit, azi la Spitalul Elias, la vârsta de  97 de ani, conform News.ro.

„Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta, citată de news.ro.

A jucat în sute de filme, piese de teatru, a apărut de nenumărate ori pe micul ecran bucurându-ne cu surâsul său enigamtic și talentul actoricesc. N-am să uit niciodată rolul pe care l-a făcut în filmul Singurătatea Florilor, 1976, film regizat de Mihai Constantinescu după scenariul prozatorului Octav Pancu-Iași. În rolurile principale au mai jucat: Toma Caragiu, Valeria Gagialov, Micaela Caracaș, Colea Răutu și George Constantin.

Radu Beligan a fost președinte de onoare al Institutului Internațional de Teatru și membru de onoare al Academiei Române, din 2004.

Între anii 1961 și 1969, Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. De asemenea a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965.

Maestrul a fost decorat cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. A fost Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

În februarie 2014, Radu Beligan este inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului. În clasament se regăsesc numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.