8.478

Concert cu Ravel și un bebeluș supărat

Pe 23 octombrie, duminica, am  fost cu mama la noua mea profesoara de vioara, Kristina, la concertul simfonic al orchestrei Universitaria (de la Conservator). Acolo cântă ea la vioară, dar […]

Pe 23 octombrie, duminica, am  fost cu mama la noua mea profesoara de vioara, Kristina, la concertul simfonic al orchestrei Universitaria (de la Conservator). Acolo cântă ea la vioară, dar dirija domnul Alexandru Ganea. El îi conducea pe toți, cred că știe toate partiturile pe de rost.

Erau foarte mulți oameni acolo, care cântau, orchestra era mare, conținea o grămadă de instrumente: viori, viole, trompete, două harpe, contrabași, etc. Este clasa domnului profesor universitar doctor Bogdan Ștefănescu.

Am ascultat Maurice Ravel, Alborada del Gracioso, C. Chaminade- Concertino pentru flaut și orchestră op. 107, unde a fost solistă la flaut Anca Cristescu, o fată cu o rochie lungă și strălucitoare.

M-am amuzat, pentru că pe rândul unde stăteam eu cu mama era și un bebeluș, cam de un an. La început aplauda și el, țipa, îl striga pe unul Eugen, care cânta în orchestră, dar Eugen nu-i răspundea. Apoi, s-a plictisit și mama lui i-a dat lapte cu biberonul. Și a început Anca Cristescu să cânte frumos la flaut, ceva de Debussy, eu scriu acum de pe programul de concert și știu.  Anca a cântat „Preludiu la după-amiaza unui faun”. Nu știu ce înseamnă faun, dar o să mă uit în dicționar.

Bebelușul s-a enervat, a aruncat cu telefonul pe jos și a început să plângă întruna. O doamnă a zis: „Ieșiți afară!” Și au ieșit.

A fost minunat, mi-a plăcut foarte mult cum mă făceau să gândesc piesele alea! Mă gândeam la o mare frumoasă și limpede, și înceată. Eu aproape adormisem, eram obosit, fusese o zi grea. Dar când au cântat Bolero, de Ravel, m-am trezit brusc.

Cele patru piese se auzeau foarte, foarte, foarte tare și erau armonioase. Toți făceau cu același ritm. Niciunul nu greșea. Eu nu am auzit nicio greșeală. Era și o orgă acolo, foarte frumoasă, dar la ea nu a cântat nimeni. Poate data viitoare.

Andrei Cristian Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.