8.123

Crăciunurile din mine…

Suntem în prag de Crăciun, întind o mână și-l ating pe obraji, închid ochii și-i simt aroma veche de când lumea. Crăciunul meu cel mai bun și mai adevărat e […]

Suntem în prag de Crăciun, întind o mână și-l ating pe obraji, închid ochii și-i simt aroma veche de când lumea.

Crăciunul meu cel mai bun și mai adevărat e copil. El miroase a mamă tânără, a chec fierbinte și-a prăjituri evreiești cu nucă multă și miere (o învățase „madam Goldman” să le facă, am uitat cum se numesc…), a brad crud și-a lemne arse în soba roșcată, ridicată acolo în anul 1901 când a fost construită casa.

Crăciunul meu avea  buzunarele pline de povești născocite sau adevărate și era înalt până la cer. Pe acolo cobora sania lui Moș Gerilă, un înlocuitor al lui Moș Crăciun care în anii ăia era reținut de comuniști la granița României.

Pentru noi, copiii, era bun și Moș Gerilă, tot cadouri aducea, numai că semăna la mutră cu Ceaușescu. Cum să-l gonești?! Și pe noi nici nu ne interesa dacă vine de la Congresul al 11-lea al PCR sau din Laponia. Important era că apare cu daruri.

Am o salbă formată din 47 de Crăciunuri, mi-o pun la gât și-mi stă bine cu ea, mă curăță de tristețe și de greșelile pe care le-am făcut cu voia sau fără voia mea. Dar mai ales, cu voia mea!

Al 47-lea Crăciun îl țin în mine și nu-i dau drumul, orice s-ar întâmpla… În el „joacă„ actorii mei preferați: mama, tata, bunicii, nașii, prieteni dragi, pe care nu i-am văzut de ani de zile. În piesa asta joc și eu, mai multe Dănuțe și Cristinici, întâi mici, inconștiente, răutăcioase și fericite, apoi din ce în ce mai puțin fericite, schimbându-și trupurile ca pe niște hăinuțe care rămân strâmte, mult prea strâmte.

Fiecare ne purtăm Crăciunurile în noi, parfumate, triste sau vesele, luminoase, vii. Suntem bogați și nu știm asta, vrem mai mult și mereu altceva. Până când va veni ultimul…Ultimul Crăciun.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.