12.024

Covorul oltenesc, cântec și culoare

Covoarele oltenești sunt celebre atât în țară cât și în toată lumea, prezente la expoziții și evenimente internaționale, admirate pentru frumusețea lor, semnificațiile motivelor tradiționale, pentru fantezia, exuberanța și armonia […]

Covoarele oltenești sunt celebre atât în țară cât și în toată lumea, prezente la expoziții și evenimente internaționale, admirate pentru frumusețea lor, semnificațiile motivelor tradiționale, pentru fantezia, exuberanța și armonia cromatică. „Prin compoziție și repertoriul ornamental, scoarța oltenească este legată de stilul covorului oriental.” (Covoare românești de patrimoniu-Georgeta Stoica)

covoras-traditional-oltenesc--112x43-cm-3723-2

Datorită exploziei de culori, a bogăției ornamentale și rafinamentului cromatic, covorul oltenesc este considerat de către unii specialiști, cel mai reușit din punct de vedere artistic. Spre deosebire de lăicer (destinat spațiului modest al caselor țărănești), scoarța se găsea în conacele boierești, expuse pe pereți, pe sofa și uneori pe podea.

Cele mai întâlnite desene la covoarele (scoarțele) oltenești sunt cele geometrice, modelul solar, romburi, triunghiuri, linii, dreptunghiuri, alternate cu motive inspirate din natură: flori, stele, figuri antropomorfe, motive vegetale, frunze, flori, boboci, pomul vieții sau frunze meandrice, care înconjoară câmpul decorat cu flori, păsări, animale, personaje feminine ori masculine.

Scoarțele cu chenar sunt considerate cele mai valoroase textile din arta populară românească, aceasta pentru că marchează o nouă viziune estetică, îmbinând motivul vegetal cu cel figurativ. Perioada de maximă înflorire a scoarțelor de acest gen se situează între secolul al XVII-lea și primele decenii ale secolului XX.

Covorul oltenesc va străluci și va aduce veselie în orice casă de român care iubește tradițiile și arta populară străbună.

www.artizanescu.ro

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.